Palmolie: Indonesië dreigt met rechtszaak tegen Europese Unie

Indonesië is bij de World Trade Organization (WTO) tegen de Europese Unie een juridische procedure gestart. Dat heeft Agus Suparmanto, Indonesisch minister van handel, gezegd. Het Aziatische land wil met het initiatief afdwingen dat de Europese Unie zou terugkomen op haar beslissing om het gebruik van biobrandstoffen op basis van palmolie geleidelijk af te bouwen.

Maleisië, buurland van Indonesië, zou om diezelfde redenen mogelijk eveneens tot een klacht bij de internationale handelsorganisatie kunnen beslissen.

Duurzaam

Indonesië is de grootste producent van palmolie in de wereld, gevolgd door Maleisië. De Europese Unie wil echter het gebruik van het product in biobrandstoffen tegen eind volgend decennium stoppen. Er is immers heel wat kritiek op de productie van palmolie.

De intensieve aanleg van nieuwe plantages zou immers tot een massale ontbossing van het tropisch regenwoud leiden. Bovendien zouden de producenten de mensenrechten van hun werknemers op de plantages schenden.

Op die manier kan de productie van palmolie volgens de Europese Unie niet langer als een duurzame economische activiteit worden bestempeld.

De Europese Unie had eerder al heffingen opgelegd aan de invoer van gesubsidieerde biodiesel uit Indonesië. Dat was naar eigen zeggen noodzakelijk om alle producenten dezelfde kansen te geven hun voorraden op de Europese markt af te zetten.

Indonesië zegt echter dat de maatregel het land discrimineert. De onenigheid zou volgens waarnemers uiteindelijk in een handelsoorlog tussen Indonesië en de Europese Unie kunnen uitmonden.

Gesprekken

Ook Maleisië heeft juridische acties tegen de Europese Unie niet uitgesloten. Teresa Kok, Maleisisch minister van grondstoffen, heeft aangekondigd tijdens de maand maart een bezoek aan Europa te zullen brengen. Op dat ogenblik zal ze naar eigen zeggen trachten om de Europese administratie van koers te laten veranderen.

De minister zegt daarmee alsnog te willen vermijden dat haar regering bij de World Trade Organization een klacht tegen de Europese Unie zou moeten indienen.

Indonesië benadrukt eerder andere bilaterale wegen te hebben geprobeerd om een akkoord met de Europese Unie te bereiken. Die inspanningen zouden echter geen resultaten hebben opgeleverd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.