EU: ‘Indonesische bosbranden waren schadelijker dan Amazonebranden’

Branden die grote delen van de Indonesische regenwouden hebben vernield, hebben dit jaar meer koolstofdioxide uitgestoten dan gelijkaardige vuurhaarden in het Amazonegebied. Dat zegt een studie van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service, een initiatief van de Europese Commissie. De branden, die delen van Zuidoost-Azië met dikke wolken as en rook bedekten, hebben tot half november mogelijk het equivalent van 709 miljoen ton koolstofdioxide geproduceerd.

Dat komt ongeveer overeen met de volledige jaarlijkse koolstofdioxide-emissies van een land zoals Canada. De Indonesische emissies lagen daarmee volgens Copernicus ook 22 procent hoger dan de impact van de branden in het Amazonewoud.

Boeren

De Indonesische branden, vooral gestart door boeren die gebieden voor akkers willen vrijmaken, spreidden zich over een afstand van meer dan 4.000 kilometer uit. De zwaarst getroffen gebieden bevonden zich op de eilanden Sumatra en Borneo.

De schade liep nog op door een langdurige droogte, te wijten aan een zwakkere activiteit van het weerfenomeen El Nino. Daardoor deed de jaarlijkse regenperiode met een aanzienlijke vertraging zijn intrede.

De rookwolken van de branden verstoorden het luchtverkeer in het gebied. Duizenden inwoners van de regio kregen af te rekenen met aandoeningen aan de luchtwegen.

‘De branden in Indonesië kenden een enorme intensiteit,’ aldus Copernicus. ‘Tevens moest worden vastgesteld dat de emissies veel hoger lagen dan het gemiddelde van de voorbije zestien jaar.’

De instelling voegt er echter aan toe dat het moeilijk is om tussen de branden in Indonesië en de Amazone directe vergelijkingen te maken. Er is immers sprake van verschillende vegetaties. Tevens wordt gewag gemaakt van andere soorten brandstof.

Records

De branden in het Amazonegebied hebben dit jaar een recordniveau bereikt. Een rapport van het Braziliaanse National Institute of Space Research maakt daarbij gewag van een toename met 84 procent tegenover vorig jaar.

In Indonesië werd het hoogste emissieniveau in vier jaar tijd opgetekend. Toen was er sprake van een uitstoot van 1,286 megaton kooldioxide-equivalent.

Volgens ramingen van de Indonesische regering vernielden branden vier jaar geleden een oppervlakte van 2,6 miljoen hectare. Dat kostte het land 16 miljard dollar economische verliezen. Dit jaar ging meer dan 850.000 hectare verloren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20