Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 21 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Paleisrevolutie bij Anderlecht roept veel vragen op

Logo Business AM
Sport

15/01/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 4 min leestijd

Hoe groot wordt de rol van Wouter Vandenhaute (foto) bij Sporting Anderlecht? Het is maar een van de vragen na de herschikking aan de top. - Isopix

Is het nieuwe organigram bij voetbalclub Anderlecht wel werkbaar? En dreigen er geen tal van belangenconflicten? De zoveelste herschikking aan de top doet vragen rijzen.

Heeft Van Eetvelt wel het juiste profiel?

Karel Van Eetvelt wordt vanaf 1 april de nieuwe CEO. De sportfanaat is gepokt en gemazeld in beroepsorganisaties als Bouwunie, Unizo en Febelfin. Maar hoewel hij in enkele raden van bestuur zetelt, heeft de Bornemnaar geen ervaring als dagelijkse leidinggevende van een privébedrijf.

Dat is een verschil met zijn voorganger Jo Van Biesbroeck, een voormalige topmanager bij biergigant AB InBev. De ervaren Van Biesbroeck heeft het bij Sporting Anderlecht niet onder de markt om de verliezen te beperken en de commerciële inkomsten op te trekken. Het is nog maar de vraag of Van Eetvelt het beter zal doen.

Is de adviesrol van Wouter Vandenhaute niet vragen om moeilijkheden?

Misschien wel de grootste vraag bij is hoe groot de invloed wordt van media- en sportondernemer Wouter Vandenhaute wordt als externe adviseur aan de CEO. Wordt de tandem Van Eetvelt-Vandenhaute de facto het leidende duo van paars-wit? Vandenhaute verklaarde zelf dat hij zichzelf louter als de verbinding ziet tussen Van Eetvelt en de toezichthoudende raad van bestuur.

Er doemen op twee terreinen mogelijke belangenconflicten op. Vandenhaute is via zijn bedrijf Let’s Play actief als voetbalmakelaar en is ook na de verkoop aan Telenet de voorzitter van De Vijver Media, de mediagroep boven productiehuis Woestijnvis en de tv-zenders Vier, Vijf en Zes.

Volgens Van Eetvelt zal ‘de grootst mogelijke transparantie’ elke vorm van belangenvermenging vermijden.

Brussels burgemeester Philippe Close wordt bestuurder. Dreigen ook daar geen belangenconflicten?

Een andere opvallende benoeming is die van Philippe Close, de PS-burgemeester van Brussel-stad, tot lid van de raad van bestuur. Dat kan tot gewrongen situaties leiden mocht Anderlecht ergens in het Brusselse een nieuw stadion willen bouwen. Onder meer de Brusselse politica Bianca Debaets waarschuwt voor mogelijke belangenvermenging.

Zijn er niet te veel haantjes op het erf?

Met voorzitter Marc Coucke, CEO Karel Van Eetvelt, adviseur Wouter Vandenhaute, boegbeeld Vincent Kompany, sportief directeur Michael Verschueren en coach Franky Vercauteren wordt het wel erg druk aan de top van de club.

Er circuleren ook uiteenlopende speculaties over mogelijke wijzigingen in het aandeelhouderschap. Sinds december 2017 wordt de club gecontroleerd door Marc Coucke.

Volgens sommigen lijkt een vertrek van Verschueren moeilijk te vermijden, maar volgens Van Eetvelt is daar geen beslissing over genomen. De betrokkene reageerde gisteravond met een cryptische tweet.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president