Palantir gaat naar de beurs, maar klopt het financiële plaatje wel?

Palantir, het mysterieuze gezichtsherkenningsbedrijf van Peter Thiel, trekt binnenkort naar de beurs. Kort voor die beursgang stellen analisten zich echter vragen bij de boeken.

Wat is Palantir? Niemand weet het echt. Wat doet Palantir? Niemand weet het echt. Hoeveel is Palantir waard? Wellicht niet het miljard dollar per jaar waarop sommige analisten het bedrijf waardeerden.

Gespecialiseerde site TechCrunch kon de handen leggen op screenshots van de officiële documenten voor de beursgang. Daar komen boeiende resultaten uit.

Welke omzet?

Op die documenten staat dat Palantir in 2019 een omzet draaide van 742 miljoen dollar. Dat is 25 procent meer dan de 595 miljoen in 2018. Daarnaast boekte Palantir ook een verlies van 580 miljoen dollar in 2019, zo goed als identiek hetzelfde cijfer als in 2018. Het bedrijf tekende in 2018 ook een netto verlies van 97 procent op, ten opzichte van 2017. In 2019 verbeterde dat naar 78 procent ten opzichte van 2018.

Die cijfers zijn niet goed voor een bedrijf dat naar de beurs trekt. Een verlies van zowat 100 procent voor een bedrijf dat al bestaat sinds 2003 of 2004, afhankelijk van wie u het vraagt, daar staan de sterren niet goed voor.

Contractdetails

Daarnaast stellen analisten zich vragen over het opvallend lage omzetcijfer. Palantir is nog niet beursgenoteerd en moet dus geen cijfers neerleggen. Maar er waren wel eerdere berichten over orders tot 1,5 miljard dollar, op basis van afgesloten contracten. Waar komen deze ietwat weinig wereldschokkende cijfers dan vandaan? Niemand weet het.

De Amerikaane beurswaakhond weet zeer binnenkort exact hoe Palantir ervoor staat. Dat is dan meteen een eerste inkijkje in het invloedrijke bedrijf van Peter Thiel. Of Palantir dan een unicorn wordt, moet nog blijken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20