Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 05 DEC

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Oxfam: ‘De omstandigheden in vluchtelingenkamp Moria 2.0 zijn erbarmelijk’

Logo Business AM
Politiek

21/10/2020 | Willem De Maeseneer | 2 min leestijd

Twee mannen zitten op een heuvel neer te kijken naar het nieuwe kamp, een gesloten instelling, dat wordt gebouwd. Credits: Yousif Al Shewaili / Oxfam

Hulporganisatie Oxfam trekt aan de alarmbel over het nieuwe tijdelijke vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. De levensomstandigheden zijn er volgens de ngo nog slechter dan in het originele kamp dat afbrandde. 

Niet genoeg onderdak, nauwelijks lopend water, beperkte gezondheidszorg, en geen toegang tot juridische bijstand: dat is het harde verdict van Oxfam over ‘Moria 2.0’. Bovendien verblijven er 8.000 mensen, vooral gezinnen met kinderen, in tenten die niet bestand zijn tegen wintertemperaturen.

De ngo zond een team ter plaatse om de situatie op de tijdelijke site te onderzoeken. Een brand vernietigde het vluchtelingenkamp Moria in september, dat berucht was om zijn slechte levensomstandigheden en overbezetting. Er verbleven meer dan 13.000 mensen, terwijl het ontworpen was voor zo’n 3.000 mensen. Griekenland beweert dat migranten de brand hebben aangestoken. 

In het nieuwe kamp staan sommige tenten op slechts 20 meter van de zee, zonder bescherming tegen de weersomstandigheden. Er wordt slechts twee keer per dag eten voorzien, dat onvoldoende en van slechte kwaliteit is. Aangezien er nauwelijks stromend water is, wassen veel mensen zich in de zee. En er is geen afvoer- en rioleringssysteem op het terrein, dat vroeger een militaire schietbaan was. Dat alles staat in het rapport van de ngo

Oxfam roept de EU-lidstaten op om vluchtelingen vanop de Griekse eilanden op te vangen. De EU zelf moet Griekenland en de plaatselijke hulporganisaties bijstaan om het kamp goed uit te rusten. Griekenland moet volgens de ngo zo snel mogelijk mensen naar het vasteland overbrengen en degelijke accommodatie voorzien.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.520.350
 • Aantal
  doden
  1.493.624
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  584.857
 • Aantal
  doden
  17.033
Logo Business AM

Business AM | Stocks