Monsterdeal is niet genoeg: ExxonMobil wil nog meer oliebedrijven overnemen

Enkele weken terug heeft de Amerikaanse oliereus ExxonMobil 60 miljard dollar neergeteld om sectorgenoot Pioneer Natural Resources over te nemen. Met de monsterdeal bevestigt het bedrijf stilzwijgend dat het resoluut voor een toekomst kiest met meer fossiele brandstoffen. Maar de overname van Pioneer was nog niet genoeg om de honger van ExxonMobil te stillen.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije jaren hebben oliebedrijven, onder druk van de groene beweging, beloofd om te investeren in hernieuwbare energie. Maar de laatste twee jaar heeft de energiecrisis roet in het eten gegooid. Bedrijven kiezen ervoor om hun klimaatambities toch maar uit te stellen, nu ze enorme winsten boeken als gevolg van de gestegen energieprijzen. 

In het nieuws: Volgens ExxonMobils CFO Kathy Mikells blijft de oliegigant op zoek naar nieuwe opportuniteiten om bedrijven over te nemen. Dat vertelde ze vrijdag aan zakenkrant Financial Times.

  • "Het is belangrijk om te zeggen dat we altijd op zoek zijn. Ik heb ons vaak beschreven als zeer nieuwsgierig, maar ook zeer kieskeurig. Een deal moet volgens ons 'één plus één is drie' zijn.” Zo bevestigde Mikells eigenlijk dat de overname van Pioneer niet het einde is van ExxonMobils uitbre
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer