Het Overlegcomité van de verschillende regeringen komt vrijdag om 14 uur samen om de verdere aanpak van de coronapandemie in ons land te bespreken. Mogelijk zal daar beslist worden om de coronaregels te verstrengen. Maar wat staat er precies allemaal op de agenda?
Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft donderdag in de Kamer gereageerd op het stijgende aantal coronabesmettingen in ons land. Vorige week vrijdag zijn daarvoor al extra maatregelen van kracht gegaan, maar die zullen volgens de premier nog verstrengd worden.
‘We zullen de komende dagen het effect zien van die maatregelen. We mogen een vertraging van de groei van het aantal besmettingen verwachten. Maar het zal om een vertraging gaan, het zal nog steeds een groei zijn’, legt De Croo uit. ‘Daarom ben ik ervan overtuigd dat er extra maatregelen nodig zijn. Het zullen noodzakelijke maatregelen zijn die we snel zullen nemen.’
Horeca
Het sluitingsuur van cafés is sinds afgelopen vrijdag teruggebracht tot 23 uur in plaats van 1 uur. Ook mag je maar met maximum vier mensen aan dezelfde tafel zitten. Voor restaurants blijven de oude maatregelen – openblijven tot 1 uur en maximum tien per tafel – gelden.
De kans lijkt groot dat restaurants zich binnenkort ook aan dezelfde regels als cafés zullen moeten houden. Enkele grote steden namen zelf al die beslissing, maar nu wordt ze mogelijk dus nationaal afgekondigd.
De kans bestaat ook dat het Overlegcomité beslist om het sluitingsuur nog te vervroegen of een alcoholverbod af te kondigen vanaf een bepaald uur. In het uiterste geval komt er zelfs een tijdelijke sluiting van de horeca, zoals dat momenteel al in Brussel het geval is.
Telewerk
Na het vorige overlegcomité hamerde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) erop dat thuiswerk of telewerk zoveel mogelijk aangeraden wordt. De kans bestaat dat dat opnieuw verplicht wordt voor sectoren waar dat mogelijk is. Dat vernam de krant De Standaard.
Coronabarometer
Het idee van een coronabarometer dateert al van 23 september. Toen kondigde toenmalig premier Sophie Wilmès (MR) aan dat dat systeem er snel zou komen. Ondertussen is het nog steeds wachten op een uitgewerkte barometer, maar vrijdag zou die dus eindelijk voorgesteld worden.
Met zo’n coronabarometer zal je op basis van het aantal dagelijkse besmettingen en het aantal bezette ziekenhuisbedden kunnen zien in welke risicofase we zitten. Op basis daarvan zouden dan automatisch strengere of minder strenge regels van kracht zijn.
Toch zijn er nog een aantal discussiepunten die op het Overlegcomité uitgeklaard moeten worden. Het is nog niet duidelijk of een risicofase meteen voor heel het land geldt, of enkel voor bepaalde regio’s. Ook wat precies de gevolgen zijn van de hoogste risicofase, is nog niet helemaal duidelijk.