Overlegcomité behoudt huidige maatregelen, roept op tot extra voorzichtigheid

Deze voormiddag kwam het Overlegcomité samen om de aanpak van de coronacrisis te bespreken. Daar werd beslist om de huidige maatregelen die van kracht zijn, te behouden. “We kiezen voor het pad van voorzichtigheid, van stabiliteit”, zegt premier Alexander De Croo.

Geen verstrenging, geen versoepeling

Deze voormiddag kwam het Overlegcomité zoals gepland samen om de situatie te bespreken. Daar werd beslist om de huidige maatregelen die van kracht zijn aan te houden. “Omikron is besmettelijker en verspreidt zich sneller, gelukkig ziet het ernaar uit dat de nieuwe variant minder ziekmakend is”, zegt premier De Croo.

  • Het kleuter-, lager- en secundair onderwijs gaat maandag dus volledig van start.
  • De horeca blijft open tot 23u, met vaste zitplaatsen in bubbels van zes.
  • Voor werknemers is telewerk verplicht op vier dagen van de week.

Geen verstrengingen dus, maar de beleidsmakers roepen wel op om voorzichtig te zijn en de contacten zo veel mogelijk te beperken.

Premier De Croo en viroloog Steven Van Gucht, die tijdens de persconferentie uitgebreid het woord kreeg, roepen iedereen op om een boosterprik te nemen. “De booster verhoogt de bescherming tegen een besmetting met het virus met 60 tot 70 procent”, zegt Van Gucht. “De boostercampagne is essentieel in de strijd tegen Omikron.”

De Omikron-variant is ondertussen ruim dominant in ons land, zo’n 80 tot 90 procent van de nieuwe besmettingen zijn afkomstig van deze besmettelijkere variant.

“Besmettingspiek rond half januari”

De Croo leidde de persconferentie in door te zeggen dat hij een betere samenwerking tussen de politiek en de experten voorstaat. Hij gaf ook toe dat er in het verleden fouten werden gemaakt, waarmee de premier verwijst naar de verstrengingen voor de cultuursector die door de Raad van State teruggefloten werden.

Volgens Van Gucht is de vijfde golf ondertussen begonnen.

  • Het weekgemiddelde van het aantal besmettingen is met 82 procent gestegen, gemiddeld doen zich 11.778 besmettingen per dag voor op weekbasis.
  • Op maandag zijn ook nieuwe recordwaarden genoteerd op vlak van besmettingen. Dat komt volgens Van Gucht door de feestperiode en de vele bijeenkomsten door de feesten en de Omikron-variant die besmettelijker is en ook mensen kan besmetten die al een immuniteit hebben opgebouwd.
  • De experten verwachten dat de piek van deze golf rond half januari bereikt zal zijn, tegen het einde van januari volgt de piek in het aantal ziekenhuisopnames.

Reactie werkgevers

De werkgeversorganisatie Voka roept alle ondernemers en medewerkers op de maatregelen zo strikt mogelijk na te leven. Daarbij vraagt Voka om de maatregelen omtrent het telewerk te respecteren, en tijdens de terugkommomenten zo goed mogelijk toe te zien dat alle werknemers hun mondmasker dragen.

“Hou afstand, draag een mondmasker, ventileer, organiseer telewerk waar mogelijk, eerbiedig de ene terugkomdag per week. We willen blijven werken en ondernemen ondanks het virus. Dat vraagt een beroep op ons collectief en individueel verantwoordelijkheidsgevoel”, reageert Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.