Raad van State fluit regering terug: dit zijn de reacties

In een baanbrekend arrest oordeelde de Raad van State dat de sluiting van de cultuursector “disproportioneel” is. Dat werd op het laatste Overlegcomité beslist, nu de Omikron-variant steeds nadrukkelijker aanwezig is in ons land. Daarop trok de sector naar de Raad van State, die hen nu dus gelijk geeft. De cultuursector reageert opgelucht.

Vanuit de hele cultuursector en de politiek stroomden meteen de reacties binnen op het arrest:

  • Stany Crets, die zich doorheen deze pandemie als woordvoerder voor de sector opwierp, reageerde voor de camera’s van HLN: “Het is zeer goed nieuws voor bioscopen en kleinere producties, die voor 200 mensen kunnen spelen. Ik denk vooral dat het een scharniermoment is in heel het coronabeleid, en ook een beetje voor de democratie.”
  • Michael De Cock, artistiek leider van KVS, reageert eveneens opgelucht: “Het is een belangrijk signaal dat een onafhankelijke instelling (de Raad van State, red.) ziet wat iedereen ziet: dat dit een foute, disproportionele beslissing was. Laten we nu hopen dat de politiek hier ook naar handelt na deze blamage, en dat het de beslissing om de cultuur te sluiten zelf terugdraait.”

Hoewel de opening voor een deel van de sector goed nieuws is, kleeft er heel wat collateral damage aan de beslissing van het Overlegcomité: grotere producties moesten de deuren sluiten, en krijgen dus nu niet meer terug opgestart om op korte termijn terug voorstellingen te organiseren. Toch is het arrest hoe dan ook een overwinning voor de sector.

Politiek

Ook vanuit politieke kant stroomden reacties binnen. PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw noemt het een afstraffing voor de regeringspartijen. Maar het zou geen Belgische politiek zijn, mocht MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die met zijn partij deel uitmaakt van de federale regering, niet wat komen stoken. Hij lijkt echter te vergeten dat zijn minister (en vice-premier) Sophie Wilmès mee aan tafel zat.

Het arrest bepaalt dat de cultuursector nu al terug open mag en voorstellingen terug mogen doorgaan. Bioscopen vallen niet onder het uitspraak.

Toch kan de regering nog verdere stappen ondernemen. Bij het kabinet van de bevoegde minister, Annelies Verlinden (CD&V), viel te horen dat het arrest eerst grondig bestudeerd zou worden, en er in de loop van de avond nog een overleg staat gepland met de Kern. Ondertussen reageerde de minister ook bij De Morgen: “Ik denk dat het belangrijk is dat we het arrest goed lezen en een verstandige beslissing nemen. Wat mij betreft kunnen we terugkeren naar de maatregelen zoals die golden voor de beperkingen van eind vorige week”, viel op te tekenen.

(evb)

Meer