Overheid schept duidelijkheid over terugbetaling ‘immuniteitstest’

Na heel wat weken van onduidelijkheid, en kritiek van de labo’s en het medisch personeel, is er eindelijk duidelijkheid over de terugbetaling van de zogeheten immuniteitstesten. Patiënten wiens dokter de test voorschrijft, en zorgpersoneel in de frontlinie krijgen terugbetaling. 

Het gaat om de serologische test die bepaalt of er antistoffen tegen Covid-19 aanwezig zijn in uw lichaam. Hij wordt voornamelijk uitgevoerd om na te gaan of iemand in het verleden besmet geweest is met het SARS-CoV-2-virus, het virus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. 

Belang van de tests

De tests kunnen een belangrijke rol spelen in de nationale strijd tegen de virusuitbraak. In de medische zorgsector zijn de tests een belangrijk hulpmiddel om te kijken of personeelsleden ‘waarschijnlijk immuun’ zijn, en kunnen ingeschakeld worden op covid-afdeling. Particuliere patiënten kunnen bevestigen of uitsluiten of ze in het verleden besmet waren met het nieuwe coronavirus, en eventueel mensen met wie ze toen in contact kwamen verwittigen.

Hoewel de de topman van De Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) begin april al gezegd had dat die testen gingen terugbetaald worden, was daar tot dinsdag geen duidelijkheid over. 

Medische laboratoria  zaten met de handen in het haar, niet wetende of ze de serologische testen volledig aan de patiënt moesten aanrekenen om hun kosten te dekken. 

Terugbetalingscriteria

Gisteren publiceerde het Riziv de verlossende informatie over de terugbetalingsvoorwaarden. Patiënten die een immuniteitstest op doktersvoorschrift laten uitvoeren krijgen de test terugbetaald. 

Patiënten die twijfelen of ze Covid-19 gehad hebben, omdat ze ziek waren maar niet getest werden – of omdat de testen op Covid-19 soms een vals negatief geven – kunnen van de huisarts een voorschrift krijgen. Wie zelf aandringt op een test, moet die uit eigen zak betalen. 

Medisch- en zorgpersoneel dat met coronapatiënten in aanraking komt krijgt de test ook terugbetaald, volgens de bepalingen van het Riziv. Zo kunnen ze op een veiliger manier worden ingeschakeld op de covidafdeling.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20