Het Agentschap van de Schuld brengt binnenkort, zoals ieder kwartaal, nieuwe staatsbons op de markt. Deze keer kun je je geld voor een of acht jaar uitlenen aan de overheid. Intekenen kan vanaf 25 november.
Key takeaways
- Volgende week kan je opnieuw een deel van je geld uitlenen aan de overheid. De nieuwe staatsbons hebben deze keer een looptijd van een en acht jaar.
- Als de marktrente de komende week stabiel blijft, zal de brutocoupon schommelen rond 2,15 procent voor de eenjarige staatsbon en 2,65 procent voor de achtjarige staatsbon.
In het nieuws: De overheid klopt opnieuw aan bij de particuliere Belgen om geld te lenen.
- Deze keer opteert het Agentschap van de Schuld voor staatsbons met een looptijd van een en acht jaar.
- Inschrijven kan via de banken vanaf maandag 25 november tot en met dinsdag 3 december. Via het Agentschap zelf (Grootboek) kan dat vanaf maandag 25 november tot en met maandag 2 december.
- We komen op 21 november te weten hoeveel de nieuwe overheidsobligaties in het laatje zullen brengen.
- Als we ons baseren op de huidige marktrente zal de eenjarige staatsbon gepaard gaan met een coupon van zo’n 2,15 procent. Daarop moet je wel nog een roerende voorheffing van 30 procent betalen, waardoor het verwachte nettorendement uitkomt op 1,51 procent.
- De coupon van de achtjarige variant zal naar verwachting schommelen rond 2,65 procent bruto, oftewel 1,86 procent netto.
Minder lucratieve staatsbons dan bij de vorige uitgifte
Opgemerkt: Het verwachte rendement van de nieuwe eenjarige staatsbon is lager dan bij de vorige uitgifte.
- De eenjarige staatsbon die de overheid in september aan de man bracht, ging gepaard met een rente van 2,75 procent bruto. Dat komt overeen met 1,925 procent netto.
- Het was toen ook mogelijk om in te tekenen op een tienjarige staatsbon. In dat geval bedroeg de coupon 2,8 procent bruto, oftewel 1,96 procent netto.
- De uitgifte was geen groot succes. Het Agentschap van de Schuld kon uiteindelijk slechts 402,5 miljoen euro ophalen.
- Dat is een peulenschil in vergelijking met een jaar eerder. Toen hebben de Belgische spaarders voor maar liefst 22 miljard euro ingetekend op de eenjarige staatsbon. De overheid had toen wel uitzonderlijk de roerende voorheffing verlaagd tot 15 procent, waardoor de staatsbonbeleggers zicht hadden op een nettorendement van 2,81 procent. Dat is bijna het dubbele van wat de nieuwe eenjarige staatsbon (waarschijnlijk) zal opbrengen.
- Die staatsbonmiljarden kwamen in september vrij, wat ervoor zorgde dat de banken en verzekeraars uitpakten met speciale spaaracties om een deel van die 22 miljard euro aan te trekken. Veel van die spaarproducten, in het bijzonder de termijnrekeningen en kasbons, waren rendabeler dan de staatsbons. Dat verklaart waarom de jongste emissie geen succes was.
Vooruitblik: Het is nog maar de vraag of de verwachte rendementen voldoende zullen zijn om de spaarders te overtuigen een deel van hun geld uit te lenen aan de overheid.
- De vergelijking van Spaargids.be leert ons bijvoorbeeld dat ons land 31 spaarboekjes telt die meer opbrengen dan 1,51 procent, wat dus het verwachte nettorendement van de eenjarige staatsbon is.
- Zelfs de e-DEPO-rekening, het spaarboekje van de overheid, zal naar alle waarschijnlijkheid rendabeler zijn. Wie zijn geld op die rekening parkeert, ontvangt 2,5 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing blijft er 1,75 procent netto over.
- Voorts zijn er vijf eenjarige termijnrekeningen die meer opbrengen.
- Als de achtjarige variant 2,65 procent zal opbrengen, krijgt die slechts van een termijnrekening concurrentie. Dat is die van NIBC. Wie zijn geld voor acht jaar vastklikt bij de internetbank ontvangt een rente van 2,8 procent bruto, oftewel 1,96 procent netto.