Oude oceaan van vloeibaar gesmolten gesteente ontdekt op de maan

Wetenschappers hebben een oude oceaan van vloeibaar gesmolten gesteente ontdekt die het oppervlak van de zuidpool van de maan bedekt. Dit levert bewijs voor de theorie dat ongeveer 4,5 miljard jaar geleden magma een cruciale rol speelde in de vorming van het maanoppervlak.

Restanten van deze oceaan werden ontdekt door de Indiase Chandrayaan-3-missie, die afgelopen augustus op de zuidpool landde. De missie verkende een geïsoleerd en mysterieus gebied waar nog nooit eerder een ruimtevaartuig was geland. De ontdekking ondersteunt het idee dat toen de maan werd gevormd, deze begon af te koelen, waardoor een lichter mineraal ferroan anorthosiet naar het oppervlak dreef.

Gegevensverzameling

De robot was ontworpen om temperatuurschommelingen tussen 70°C tot -10°C te weerstaan en kon zelfstandig navigeren over het oneffen en stoffige maanoppervlak. Hij deed 23 metingen met een instrument dat een alfadeeltjes röntgenspectrometer wordt genoemd. Dit instrument wekt atomen op en analyseert de geproduceerde energie om de mineralen in de maanbodem te identificeren.

Het team wetenschappers vond ook bewijs van een enorme meteorietcrash in het gebied vier miljard jaar geleden. De crash zou het zuidpool-Aitien bekken hebben veroorzaakt, een van de grootste kraters in het zonnestelsel met een diameter van 2500 km.

Nu India van plan is om in 2025 of 2026 nog een missie naar de maan te lanceren, is de hoop groot dat er ijswater op de zuidpool wordt ontdekt. Deze ontdekking zou een spelbreker zijn voor de dromen van ruimtevaartorganisaties om een menselijke basis op de maan te bouwen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!