OSVE wil groter controleteam naar Hongarije sturen voor controle op parlementaire verkiezingen

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft beslist een groter team naar Hongarije te sturen in april, om toezicht te houden op de parlementaire verkiezingen. Eén van de taken wordt het monitoren van de media. Hongarije verwelkomt de gezanten met open armen.

Als Europa’s voornaamste veiligheids- en rechtenwaakhond is de OSVE verantwoordelijk voor het toezicht op verkiezingen, en of deze al dan niet worden vervalst. Ook bij de vorige verkiezingen in Hongarije (in 2010, 2014 en 2018) werden OSVE-gezanten naar het land gestuurd, maar het ging altijd om kleine teams, die meestal enkel de dagen rond de verkiezingsdag aanwezig waren.

Nu wordt echter een ploeg van 18 medewerkers ter plaatse gestationeerd voor langere tijd. Daarnaast zullen op de dagen rond de verkiezingsdag maar liefst 200 extra OSVE’ers naar Hongarije gaan. Dat staat te lezen in een rapport op de website van de organisatie.

Press Freedom Index

Sinds Viktor Orban in 2010 het ambt van premier kreeg, is de onafhankelijkheid en vrijheid van media in Hongarije sterk afgenomen. Mediagroepen die kritisch zijn voor het beleid worden geboycot of overgenomen door de overheid, of vrienden en relaties van Orban. Tussen 2010 en 2017 is de Hongaarse pers dan ook 47 plaatsen naar beneden gedonderd in de Press Freedom Index. Ondertussen staat het land zelfs op plek 92 wereldwijd.

Orban heeft vervolgens altijd de media gebruikt om zijn boodschap bij de kiezer te brengen, en die van andere partijen er zeker van weg te houden. Dat schrijf ook de OVSE, die voor haar rapport met de meerderheid van Hongaarse belanghebbenden sprak: “Deze omstandigheden plaatsen het pluralisme van media en de onafhankelijkheid van redacties op een hellend vlak, en bieden een beperkte diversiteit aan visies, vooral in landelijke regio’s.”

George Soros

Een voorbeeld van de loyaliteit van media aan de premier vindt zelfs nu plaats in Hongarije. Verschillende media publiceren geheime opnames (die waarschijnlijk vervalst worden) om publieke figuren zwart te maken, en dan vooral diegenen die de regeringslijn niet te nauw volgen. Het Hongaarse medium Magyar Nemzet publiceerde deze week nog dat het opnames in handen had van ngo’s, gelinkt aan zakenman George Soros, die de internationale berichtgeving over Hongarije manipuleert. Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2018 gebeurde exact hetzelfde.

Volgens Politico, dat een analyse schreef over Orbans technieken, is hij erop uit om de Hongaarse bevolking bang te maken, zodat hij als “redder van het volk” kan optreden. Uit het verleden bleek echter dat hij hiervoor ook vage complottheorieën en antisemitisme voor gebruikte.

(ns)

Meer