De Hongaarse regering heeft vrijdag een wetsvoorstel gepresenteerd dat haar de mogelijkheid moet geven ongelimiteerd per volmacht te blijven regeren. Indien het voorstel wordt goedgekeurd kan de regering de noodtoestand naar eigen goeddunken uitbreiden. Daarvoor is het akkoord van het parlement dan niet meer nodig. Vandaag moet het parlement nog om de twee weken zo’n verlenging goedkeuren.
Vele politieke observatoren zien in de démarche weinig anders dan een poging van premier Viktor Orbán om de coronacrisis te gebruiken om zijn macht te betonneren. Met 167 bevestigde gevallen en 7 doden is Hongarije vandaag nochtans een van de minst getroffen landen wereldwijd. Maar die cijfers weerspiegelen waarschijnlijk eerder een gebrek aan testen dan de controle over de epidemie.
Orbán: ‘Coronacrisis is gelinkt aan immigratie’
Volgens Orbán is de epidemie gelinkt aan immigratie, omdat het virus zich verspreidt naarmate mensen reizen. Een regeringswoordvoerder verklaarde dat de wet zich opdringt, mocht het parlement vanwege het virus niet meer samen kunnen komen. Omdat bijvoorbeeld iedereen ziek is. De oppositie ziet in het voorstel weinig anders dan een poging om de democratie te ontmantelen.
Als de nieuwe wet wordt aangenomen kan de regering straks álle bestaande wetten in Hongarije naar eigen goeddunken tijdelijk afschaffen of negeren. De coronacrisis speelt daarin dan niet noodzakelijk nog een rol.
Het voorstel voorziet ook zware gevangenisstraffen voor al wie weigert in quarantaine te gaan (3 tot 8 jaar) en voor wie valse berichtgeving verspreidt (3 tot 5 jaar).
Opdat het wetsvoorstel wordt goedgekeurd was maandag een vier vijfde meerderheid nodig bij een zogenaamde ‘versnelde procedure’. Dat lukte niet. Bij een tweede stemming volgende week volstaat de twee derde meerderheid, waarover het kabinet Orbán wel beschikt.
Leger controleert 140 bedrijven
Het Hongaarse leger heeft de voorbije weken ook controleteams naar een 140-tal bedrijven gestuurd. Dat was volgens de minister van Defensie nodig om de productie in een aantal essentiële sectoren zoals energie telecom, transport en gezondheidszorg te garanderen. Op de Hongaarse radio liet Orban verstaan dat indien nationalisatie zich opdringt, de politie en het leger zitjes in de raad van bestuur van deze bedrijven zullen krijgen.
Het Hongaarse leger patrouilleert sinds vrijdag ook in de straten van ’s lands belangrijkste steden.