Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 09 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Opvouwbare telefoon blijft tot nader orde een nicheproduct

Logo Business AM
Economie

15/04/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Wereldwijd zullen de fabrikanten van computers, tablets en mobiele telefoons dit jaar een gezamenlijke verkoop van 2,21 miljard exemplaren kunnen melden. Dat betekent een status-quo tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Gartner. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat de verkoop van computers de dalende trend van de voorbije jaren verder zet. Ook de sector van de mobiele telefoon zal volgens Gartner met een achteruitgang rekening houden, al zou de verkoop volgend jaar opnieuw een groei kunnen laten optekenen. De opvouwbare telefoon blijft volgens het rapport voorlopig ook een nicheproduct.

Volgens Gartner zullen dit jaar wereldwijd 258 miljoen computers worden verscheept. Dat betekent een daling met 0,6 procent tegenover vorig jaar. “Daarmee moet de computermarkt al voor het achtste jaar op rij een stagnatie melden,” zeggen de analisten van Gartner.

“De traditionele personal computers moeten zelfs een daling met 3 procent tot 189 miljoen exemplaren verwachten. Steeds meer consumenten nemen hun computer uit dienst zonder het apparaat te vervangen. De verkoop zal dit jaar dan ook wellicht nogmaal met 2,5 miljoen exemplaren verminderen. Ook zakelijke klanten beslissen vaak om de migratie naar een volgende generatie uit te stellen.”

Levensduur

Op de markt voor mobiele telefoons verwacht Gartner dit jaar een wereldwijde verkoop van 1,8 miljard exemplaren. Ook dat betekent een daling met 0,5 procent tegenover het jaar voordien. “De gebruiker lijkt bij de adoptie van nieuwe technologieën en toepassingen een drempel te hebben bereikt,” betogen de analisten.

“De consument zal niet langer zonder een duidelijke motivatie tot een upgrade overgaan. Daarvoor zullen de nieuwe modellen een duidelijke vooruitgang in het gebruik, de efficiëntie of de beleving moeten kunnen aantonen. In de mature markten zal hierdoor de verkoop dit jaar in de duurdere prijscategorieën dit jaar wellicht verder afnemen.”

Volgend jaar voorspelt Gartner echter wel opnieuw een groei. Daarbij zou de verkoop tegenover het niveau van dit jaar een stijging met 1,2 procent laten optekenen. “Desondanks moeten de leveranciers ermee rekening houden dat de consument de levensduur van zijn mobiele telefoon zal verlengen,” waarschuwen de analisten nog. “Een mobiele telefoon uit de hogere marktsegmenten heeft momenteel een levenscyclus van gemiddeld 2,6 jaar. Over een half decennium zal dat gestegen zijn tot 2,8 jaar.”

Drempel

Op dat ogenblik zal de verkoop van opvouwbare telefoons volgens Gartner tot 30 miljoen exemplaren per jaar zijn opgelopen. Daarmee zullen deze modellen in de hogere prijsklassen nog altijd maximaal 5 procent van de totale verkoop realiseren. “De opvouwbare telefoons kunnen voor de smartphone-markt een nieuwe innovatie betekenen,” zeggen de analisten. “Op korte termijn moet men echter de nodige voorzichtigheid verwachten.”

“We verwachten dat gebruikers een opvouwbare telefoon zullen gebruiken zoals ze ook de gewone smartphone hanteren,” aldus Gartner. “Dat zou bij sommige opvouwbare modellen echter snel krassen kunnen veroorzaken. We verwachten dan ook dat de opvouwbare telefoon zeker de volgende vijf jaar nog altijd een nicheproduct zal blijven.”

“Er is ook nog de prijsdrempel, al zal die in de toekomst wel verlagen. Momenteel moet de geïnteresseerde rekening houden met een aankoopprijs van ongeveer 2.000 dollar. Dat niveau ligt te hoog om een massale verkoop te garanderen, zelfs bij de early adopters van technologie.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks