iPhone X is de beste smartphone ooit gemaakt… en niemand wil ‘m

Toen Apple de voorbije herfst zijn iPhone X op de markt introduceerde, werd verwacht dat het bedrijf over een apparaat beschikte dat de smartphone-verkoop opnieuw een heropleving moest kunnen bezorgen. Die ambities blijkt de iPhone X echter niet te hebben kunnen realiseren. De verkoop blijft onder de verwachtingen.

Toeleveranciers van onderdelen voor het apparaat, zoals SK Hynix uit Zuid-Korea of Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), hebben bovendien te kennen gegeven ook voor de volgende periode geen sterke heropleving van de vraag te verwachten. Door de ongunstige berichten verloor Apple op vijf dagen tijd 80 miljard dollar aan beurswaarde.

Prijsverlaging?

Volgens Goldman Sachs en RBC Capital Markets heeft Apple tijdens de eerste drie maanden van dit jaar iets meer dan 50 miljoen iPhones verkocht, maar voor het tweede kwartaal wordt dat cijfer tot ongeveer 40 miljoen exemplaren herleid. Historisch verkoopt Apple meer dan 200 miljoen smartphones per jaar.

De iPhone X wordt op dit ogenblik tegen een prijs van 999 dollar op de markt aangeboden, maar volgens Goldman Sachs zal bij de lancering van de volgende editie in de herfst van dit jaar met een korting van 50 dollar rekening moeten worden gehouden. Daarnaast zouden ook twee goedkopere exemplaren op de markt worden gebracht.

De wereldwijde smartphone-markt werd de voorbije periode met een toenemende saturatie geconfronteerd. Gehoopt werd echter dat de superieure kwaliteit van de iPhone X veel klanten zou aanzetten om hun eigen apparaat in te ruilen. Dat blijkt echter niet gelukt.

“Men kan moeilijk spreken van een flop, maar in vergelijking met eerdere upgrade-cyclussen kan toch van enige teleurstelling worden gesproken,” betoogt Michael Walkley, analist bij Canaccord Genuity. Daniel Ives, analist bij GBH Insights, verwacht dat Apple dit jaar 212 miljoen smartphones zal verkopen. Eerder was gewag gemaakt van een afzet van 221 miljoen exemplaren.

Ongunstige vooruitzichten

Een iPhone X kost echter ongeveer 300 dollar meer dan de andere smartphones van Apple en waarnemers merken op dat de klanten niet bereid zijn gebleken om dat verschil te betalen. Uit cijfers van Consumer Intelligence Research Partners blijkt dat de iPhone tijdens de eerste maanden van dit jaar amper 16 procent van de totale smartphone-verkopen van Apple vertegenwoordigde.

Analisten van Citigroup ramen dat de iPhone X tijdens de eerste drie maanden van dit jaar slechts 14 miljoen eenheden heeft verkocht. Eerder was gerekend op een verkoop van 27 miljoen exemplaren. Voor het tweede kwartaal wordt zelfs met een omzet van amper 7 miljoen eenheden rekening gehouden.

Smartphones vertegenwoordigen ongeveer twee derde van de totale inkomsten van Apple. Dat aandeel is ongewijzigd gebleven tegenover drie jaar geleden ongewijzigd gebleven.

Nochtans had Tim Cook, chief executive van Apple, de intentie om het relatieve gewicht van de smartphone in de activiteiten van de onderneming terug te schroeven door een grotere nadruk te leggen op nieuwe markten zoals muziek en smartwatches.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20