Opnieuw topcijfers, maar Netflix tempert groeiverwachtingen

In het tweede kwartaal haalde Netflix, dankzij de wereldwijde lockdowns, opnieuw een krachttoer uit. Maar over de rest van het jaar toont de Amerikaanse videostreamingdienst zich een stuk somberder.

Tijdens de afgelopen periode zag Netflix het totaal aantal betalende klanten toenemen tot een kleine 193 miljoen. De aanwas was niet zo sterk als het record van bijna 16 miljoen in het eerste kwartaal – toen bijna dubbel zoveel als voorzien door analisten -, maar toch bovengemiddeld. Netflix haalde een omzet van 6,15 miljard dollar, wat meer is dan de door analisten verwachte 6,08 miljard dollar.

Alleen lijkt het einde van de periode van sterke groei al weer in zicht, geeft het bedrijf zelf toe. Voor het derde kwartaal rekent de streamingdienst op slechts 2,5 miljoen nieuwe abonnees. Aangezien analisten nochtans uitgingen van meer dan 5 miljoen extra klanten in de komende periode, stuurde die mededeling een schok door Wall Street. Het aandeel kelderde donderdagavond in de nabeurshandel met 15 procent.

Nieuwe topman

De laatste tijd waren de verwachtingen hooggespannen, omdat veel mensen door de lockdownmaatregelen op zoek gingen naar entertainment. Ook heeft Netflix te maken met concurrentie van streamingdiensten als Amazon Prime Video en Disney+, maar ook van gratis aanbieders zoals TikTok. ‘De groei van TikTok is verbluffend’, stelde topman Reed Hastings. ‘In plaats van ons zorgen te maken over deze concurrenten, blijven we vasthouden aan onze strategie om onze service en content elk kwartaal te verbeteren.’

Tot slot maakte Netflix bekend dat Ted Sarandos mede-CEO wordt, naast oprichter Reed Hastings. De 55-jarige Amerikaan is al sinds 2000 als ‘chief content officer’ verantwoordelijk voor de productie van films en series. Dat blijft hij ook. ‘We kennen elkaar sinds 1999’, verklaart Hastings. ‘Terwijl ik streaming snel zag opkomen en erop ging inzetten, zorgde Ted voor onze revolutie in onze contentstrategie, die zijn tijd ver vooruit was.’

Lees ook: Kan Netflix de oneindige stroom van series en films aanhouden?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20