Opnieuw olielek voor Amerikaanse kust

Voor de kust van de Amerikaanse staat Californië ontstond een olielek door een gescheurde pijplijn. Al bijna 500.000 liter aardolie kwam in zee terecht, met onomkeerbare gevolgen voor de plaatselijke natuur.

Vrijdag roken wandelaars aan de kust van Orange County, ten zuiden van Los Angeles, een felle oliegeur. Het duurde tot zaterdag voor een olievlek te zien was. Zondag was die al aangespoeld, samen met dode vogels en vissen. De oorzaak bevond zich op 8 kilometer van de kust, waar een gescheurde pijplijn duizenden liters olie braakte. Lokale autoriteiten spreken ondertussen al van bijna 500.000 liter.

De pijplijn was verbonden met het boorplatform Elly, een van de 23 gas- en olieplatformen voor de kust van Zuid-Californië. Exploitant Amplify Energy draaide zaterdag de pijplijn dicht om aanvoer van nieuwe olie alvast te stoppen. Zondag waren duikers nog druk in de weer het lek op te sporen en te dichten.

Oliebrij doodt duizenden vissen en vogels

De impact van het olielek op de plaatselijke natuur is enorm. Duizenden vissen en vogels vonden de dood in de oliebrij, de kustwacht zet zich massaal in om nog levende dieren te redden. Ook in natuurgebied Talbert Marsh is de olie binnengedrongen. “Al jaren werken we met verschillende organisaties samen om dit prachtige natuurgebied te behouden. In een dag tijd is het volledig vernield”, zegt Katrina Foley, Orange County Supervisor.

Ondertussen sloten lokale autoriteiten het natuurgebied en enkele stranden af voor bezoekers, vissen wordt verboden en 9 boten worden ingezet om gelekte olie te verwijderen. Het debat over olieboringen voor de kust van de VS is niet nieuw, en wordt hiermee opnieuw brandend actueel.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20