In de afgelopen week hebben nog eens 3 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. De coronacrisis duwt de Amerikaanse werkloosheid naar recordhoogten.
Zelfs nu bepaalde sectoren in de Verenigde Staten langzaamaan openen, blijft de werkloosheid sterk stijgen. De laatste week zijn er 3,1 miljoen Amerikanen naar hun lokale werkloosheidsbureaus gestapt. Dat zijn er minder dan vorige week, maar nog steeds een immens aantal.
3 miljoen Amerikanen
De zwaarste week was die van 28 maart. Toen vroegen bijna 7 miljoen Amerikanen overheidssteun aan. Slechts 3 miljoen Amerikanen erbij, lijkt dus een verbetering. In absolute cijfers betekent het echter dat 33,5 miljoen Amerikanen stempelen sinds 21 maart. Dat is 22,1 procent van de beroepsbevolking.
‘De snelheid waarmee de werkloosheidsuitkeringen blijven toestromen, vertraagt, maar blijft wel op een niveau dat enkele maanden geleden totaal ondenkbaar was’, zegt Joel Naroff, de hoofdeconoom aan het gespecialiseerde instituut Naroff Economics in Pennsylvania. ‘Zelfs met de economie die opnieuw aantrekt, zou het aantal werklozen moeten blijven stijgen. Er zijn namelijk veel zaken die lang geprobeerd hebben om het vol te houden, die nu mensen moeten laten gaan.’
Record
De werkloosheidsgraad sprong met 16 procent in april. Dat verbrijzelde meteen het record van 10,8 procent in november 1982. Sinds de Tweede Wereldoorlog is die graad nog niet zo hoog geweest.
Het aantal mensen dat ook effectief stempelgeld krijgt, is sinds vorige week gestegen naar 22,647 miljoen, op het einde van april.