Opmars van 4 Chinese steden wordt volgende 15 jaar onhoudbaar

Binnen 15 jaar zullen 4 van de 10 belangrijkste wereldsteden zich in China bevinden. Dat blijkt uit een studie van Oxford Economics. Maar ondanks dat deze steden hun achterstand op de Europese en Amerikaanse metropolen snel inhalen zal enkel Shanghai in 2035 tot de absolute wereldtop behoren.

Uit de studie blijkt dat Chinese steden de volgende 15 jaar steeds hoger zullen klimmen in de rangschikking van de steden met het hoogste bbp.

Het bbp meet de totale productie van goederen en diensten, in dit geval van een stad, in geld. Steeds meer economen hebben vragen bij dit soort berekeningen. Zij vinden ook dat bbp niet toereikend is om belangrijke fenomenen van de moderne maatschappij te vatten, zoals de impact van klimaatverandering, ongelijkheid en de nevenwerkingen van de digitale transitie.

De top vier in de rangschikking blijft ook de komende 15 jaar ongenaakbaar, want net als vandaag zullen New York, Tokio, Los Angeles en Londen in 2035 nog altijd het hoogste bbp hebben. Dat alles dankzij een gemiddelde groei van gemiddeld 2% per jaar, Tokio (+0,6%) uitgezonderd.

4 Chinese steden in top tien

Shanghai klimt tussen dit en 15 jaar van een elfde naar een vijfde plaats, dankzij een jaarlijkse groei van 4,8%.  Beijing volgt dan op plaats zes (van 13 vandaag), Guangzhou komt op plaats negen (van 19) en Shenzhen op plaats tien (20). Het bbp van de 4 Chinese steden groeit a rato van gemiddeld 5% per jaar. De studie vermeldt verder Ho Chi Minh City (Vietnam) en Phnom Penh (Cambodja) als steden waarmee de komende 15 jaar rekening zal moeten worden gehouden.

De opmars van Chinese steden heeft uiteraard gevolgen voor andere metropolen. Zo zullen Parijs en Chicago twee plaatsen zakken, terwijl Osaka, San Francisco, Dallas en Washington volledig uit de top 10 verdwijnen, maar zich alle handhaven in de top 16.

2 op 3 steden kampen komende jaren met groeivertraging

Uit de studie blijkt ook dat 586 steden uit de top 900 de volgende twee jaar een groeivertraging zullen kennen als gevolg van de daling van de wereldhandel. Dat zal vooral het geval zijn voor steden die afhankelijk zijn van de maakindustrie. Twee voorbeelden zijn Barcelona (Spanje) en Taipei (Taiwan), waar de maakindustrie respectievelijk 19% en 23% van het bbp vertegenwoordigt. 

De vertraging van de wereldeconomie heeft ook een directe impact op de vraag naar diensten, zoals toerisme. In de top 10 van grootste steden zou enkel Londen in de periode 2020 – 2021 een groei laten optekenen, met 2,1% vergeleken met 1,5% in de periode 2018-2019.

Weinig hoop voor Zuid-Amerika, Midden Oosten en Afrika

Voor Zuid-Amerikaanse, Midden-Oosterse en Afrikaanse steden hebben de economen van Oxford Economics weinig hoop. Politieke en andere problemen, zoals hun afhankelijkheid van de grondstoffenmarkten en olie, zorgen ook de volgende 15 jaar voor ondermaatse groei, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20