Opgeviste onderwaterdrone in Indonesië is ‘van Chinese makelij’

De onderwaterdrone die een visser vorige maand diep in Indonesische wateren onderschepte is van Chinese oorsprong, melden militaire analisten. Vermoed wordt dat het tuig voor militaire doeleinden gebruikt werd. 

Het ‘raketachtige’ toestel is wel degelijk een onderwaterdrone van Chinese makelij, ofwel een ‘Haiyi’, bevestigt Kelvin Wong, drone expert van het onderzoeksbureau Janes, aan de Amerikaanse zender CNBC. 

Ver van huis

Een lokale visser vond de drone op 20 december nabij een eiland in de Indonesische provincie Zuid-Sulawesi, alvorens het tuig over te dragen aan de Indonesische marine. Volgens Wong is dit de derde identieke onderwaterdrone die in twee jaar tijd in Indonesische wateren opgevist wordt. 

De Chinese drone gevonden door een Indonesische visser. Foto: @Jatosint/Twitter

Waar en waarom de drone oorspronkelijk werd ingezet is nog niet duidelijk. Opvallend is wel dat het toestel zich ‘buiten de internationale wateren en uiterst ver van de aangrenzende Chinese wateren’ bevond, merkt de analist op. 

Militaire doeleinden

Onderwaterdrones worden doorgaans gebruikt om belangrijke informatie te verzamelen over het oceanische milieu. Het recent gevonden toestel is ontwikkeld door het Chinese Shenyang Instituut voor Automatisering, en verzamelt gegevens zoals de temperatuur van het zeewater, het zoutgehalte, de troebelheid en de zuurstofniveaus. Informatie over stromingen en bewegingsrichting wordt in real time doorgegeven.

Maar dat de onderwaterdrone in dit geval door China werd gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek lijkt onwaarschijnlijk. Volgens Wong zijn er namelijk geen aanwijzingen dat Chinese onderzoekers zulke toestellen vorig jaar hebben ingezet in of rond Indonesische wateren.

Dergelijke oceanografische data zijn ook nuttig voor militaire operaties, vooral op het gebied van onderzeese oorlogsvoering. Wong: ‘Superieure kennis van de wateren van een bepaalde regio kan onderzeeërs in staat stellen om stiller te functioneren en de kans op ontdekking te verkleinen’.

Een andere veiligheidsanalist, Mohammed Fauzan, vertelde eerder aan nieuwszender ABC dat de drone waarschijnlijk toekomstige onderzeese routes in kaart bracht, aangezien het toestel ver van de Chinese wateren en in een belangrijke maritieme route tussen China en Australië werd gevonden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20