Opgepast voor frauduleuze beleggings- en cryptohandelsplatformen: hoe herken je die?

Meer en meer Belgen starten met beleggen en dat is ook de fraudeurs niet ontgaan. Ze proberen met frauduleuze handelsplatformen geld van beleggers te stelen. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft haar lijst van verdachte websites bijgewerkt.

Waarom is dit belangrijk?

Fraudeurs proberen op allerhande manieren geld te ontvreemden van spaarders en beleggers. Het is daarom belangrijk om altijd op je hoede te zijn wanneer iemand je contacteert met een lucratief aanbod. Hetzelfde geldt voor advertenties op sociale media en het internet.

Uit een recente studie van de FSMA bleek dat de voorbije drie jaar 830.000 Belgen of zo’n één op de tien van alle volwassen Belgen actief is op de beurs. Dat aantal kende een opstoot tijdens de coronacrisis en gaat volgens de waakhond nog altijd in stijgende lijn.

De toegenomen interesse in beleggen trekt internationale handelsplatformen en fintechs aan. Zo heeft Bux Zero vorig jaar voet aan wal gezet in ons land. Belfius heeft dan weer laten weten dat het een nieuw beleggingsplatform lanceert. Dat zijn betrouwbare handelsplatformen, maar spijtig genoeg zijn er ook heel wat malafide spelers actief op de Belgische beleggersmarkt.

Hoe fraude herkennen?

De waakhond merkt op dat de fraudeurs in de eerste plaats een beroep doen op valse advertenties op sociale media om de aandacht te trekken van potentiële beleggers. Doorgaans wordt daarbij gebruikgemaakt van een bekend persoon. Denk bijvoorbeeld aan de valste advertenties met Philippe Geubels en andere bekende namen in 2019. De bekende Vlamingen hadden toen zogezegd miljoenen euro’s verdiend met een “geheime investering.”

De tradingplatformen maken ook gebruik van mobiele applicaties om slachtoffers te lokken. Doorgaans worden er cryptomunten of opleidingen om snel rijk te worden aangeboden. Eenmaal je de app hebt gedownload, neemt de fraudeur contact met je op. Die schuwt geen agressieve technieken. Zo kan de fraudeur onder meer voorstellen om enkele financiële transacties voor je te doen.

Mensen die ingaan op het aanbod kunnen doorgaans hun geld nooit recupereren. In andere gevallen is het handelsplatform met de noorderzon verdwenen. De FSMA merkt op dat verschillende frauduleuze tradingplatformen een zogenaamd “affiliate programma” voorstellen aan consumenten. Deze programma’s vertonen kenmerken van een piramidefraude of van een ponzifraude.

Dit is de lijst van de FSMA met gekende frauduleuze handelsplatformen:

  • Bitengecko (www.bitengecko.com)
  • CryptoMatex (www.cryptomatex.com)
  • Deltamarket (www.deltamarket.net en www.delta-mark.net)
  • Eiro-group (www.eiro-group.com)
  • EuroStandarte (www.eurostandarte.com)
  • Finetero (www.finetero.com)
  • FXCT Investments (www.fxctinvestments.com)
  • Goldenrodfx (www.goldenrodfx.com)
  • Kapitalfx (www.kapitalfx.de en www.kapitalfx.ch)
  • Profxmarket (www.profxmarket.eu) (cloned firm)
  • Riva financial systems (www.rivafinancialsystems.com)
  • Tradergy (www.tradergy.io)
  • TradeVtech (www.tradevtech.com)
  • United asset finance limited (www.united-asset-finance.com) (cloned firm)

Identiteit controleren

De FSMA raadt iedereen aan om steeds de identiteit te controleren van de vennootschap die hun een belegging aanbiedt. Daarnaast kan je via de site van de waakhond nagaan of de vennootschap over de vereiste vergunning beschikt.

De waakhond waarschuwt in het bijzonder voor zogenaamde ‘cloned firms’. Dat zijn vennootschappen die zich voordoen als andere gereglementeerde vennootschappen, hoewel zij met die vennootschappen geen enkele band hebben. “Om deze vorm van fraude te vermijden, kunnen beleggers de e-mailadressen of contactgegevens van de betrokken vennootschappen onderzoeken, omdat die elementen het mogelijk maken deze vorm van fraude op te sporen”, aldus de FSMA. Bij een vermoeden van fraude kan je altijd de FSMA contacteren.

(bzg)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.