Waakhond FSMA waarschuwt voor frauduleuze kredietaanbiedingen: waar moet je op letten?

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft de afgelopen weken meerdere meldingen ontvangen van consumenten over frauduleuze kredietaanbiedingen via het internet. Een van de gebruikte fraudetechnieken is ‘cloned firm’-fraude.

Online criminelen komen met allerlei technieken over de brug om aan de haal te gaan met je geld, gaande van phishing tot fraude met beleggingen in champagne. Soms doen fraudeurs zich ook voor als een kredietgever die je een lening aanbiedt tegen zeer gunstige voorwaarden. De FSMA merkt op dat het de afgelopen weken verschillende klachten heeft ontvangen met betrekking tot frauduleuze kredietaanbiedingen via het internet.

Cloned firm

De aanbieders van dergelijke kredieten komen doorgaans in contact met hun slachtoffers via internetadvertenties of door hen te benaderen via sociale media of mail. “De oplichters doen zich hierbij voor als vergunde kredietgevers of ingeschreven kredietbemiddelaars, en deinzen er niet voor terug om namen of logo’s te gebruiken van bekende kredietinstellingen. In dit geval is er sprake van ‘cloned firm’-fraude“, waarschuwt de waakhond.

Hoe kan je fraude met leningen herkennen? Om te beginnen komen de oplichters met voorwaarden over de brug die veel te mooi zijn om waar te zijn. Zo duiken ze bijvoorbeeld fors onder de tarieven van erkende kredietinstellingen. Voorts vragen de fraudeurs om allerhande kosten, zoals een verzekeringspremie of administratieve kosten, te betalen alvorens je de lening krijgt. In principe moet je bij een lening, naast de interesten, geen kosten betalen. De hypothecaire lening is weliswaar een uitzondering op de regel. In dat geval moet je dossierkosten betalen aan de bank.

“Van zodra de consumenten deze zogezegde kosten betalen, verdwijnt de ‘kredietverstrekker’ met de noorderzon en is het nagenoeg onmogelijk om de gestorte bedragen te recupereren”, staat er op de site van de FSMA. De waakhond waarschuwt in het bijzonder voor deze malafide kredietgevers:

  • 24Quest (https://twentyfourquest.com/)
  • BKR-Investbank (https://bkr-investbank.com/)
  • Credit Horizon (https://credit-horizon.com/)
  • Direct Golden Bank (https://www.direct-golden.com/)
  • Successful Kredit (https://successful-krediet.com/)

Alarmbellen

Naast de hoge kosten en de te mooie voorwaarden zijn er nog enkele andere signalen die erop kunnen wijzen dat je te maken hebt met een fraudeur. Zo wijzen criminelen er ook maar al te graag op hoe snel en eenvoudig je een lening kan krijgen. Een bank mag niet zomaar een krediet toestaan zonder onder meer de Centrale voor Kredieten aan Particulieren te raadplegen. Daarnaast moet de kredietgever een uitgebreid klantenonderzoek doen (‘know your customer’) alvorens ze een lening toekennen.

Een bank zal je overigens nooit ongevraagd via het internet contacteren of aanzetten om een lening af te sluiten. Vertrouw zeker geen aanbiedingen die afkomstig zijn van gratis e-mailadressen, zoals hotmail.com. Een adviseur bij een financiële instelling zal altijd een professioneel e-mailadres gebruiken.

Indien je twijfelt of een kredietverstrekker legitiem is, kan je via de zoekfunctie op de website van de FSMA nagaan of het bedrijf over de nodige vergunning of registratie beschikt. Personen zonder vergunning of registratie mogen je geen kredieten aanbieden.

Kredietgever controleren

Het kan ook een goed idee zijn om de naam van het bedrijf in te geven in een zoekmachine, zoals Google. Op die manier kan je eventueel recensies terugvinden over de kredietgever waarin duidelijk wordt aangegeven of die al dan niet betrouwbaar is. Staar je hier weliswaar niet blind op. Fraudeurs deinzen er niet voor terug om zelf positieve recensies over hun diensten te schrijven.

De FSMA heeft ook twee video’s gecreëerd over frauduleuze kredietaanbiedingen. Die video’s kan je hier bekijken. Je kan overigens via dit formulier de waakhond op de hoogte brengen als je in contact bent gekomen met een verdachte vennootschap waarover de FSMA nog geen waarschuwing heeft gepubliceerd.

(evb)

Lees ook:

Meer