Open Vld en N-VA schieten nieuwste plan zware beroepen aan flarden

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft niet langer de steun van Open Vld en N-VA voor z’n pensioenhervorming.  Plots kwam hij met een lijst van alle “zware beroepen” voor de overheid, maar die is wel erg lang. Het levert een boze Open Vld en N-VA op: de regering is nu compleet verdeeld.

“Dit is het dictaat van het syndicaat”, zo brieste Vincent van Quickenborne (Open Vld) in de Kamer tegen minister van pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Om maar te schetsen: de sfeer is bijzonder slecht binnen de meerderheid. 

Oorzaak is de lijst van Bacquelaine, waarom alle zware beroepen staan binnen de overheidssector. Open Vld en N-VA waren niet op de hoogte van de lijst, toen die gisteren lekte. In de Kamer reageerden Van Quickenborne en ook N-VA’er Jan Spooren unisono: de lijst is compleet onaanvaardbaar.

De plannen worden meer dan waarschijnlijk straks op het kernkabinet aan flarden geschoten. Want de minister laat meer dan de helft van de ambtenaren toch vervroegd op pensioen te laten gaan. Maar zo wordt heel de pensioenhervorming ondermijnd, zo vinden N-VA en Open Vld. Bacquelaine stelt wel datdat zijn lijst betaalbaar is, maar die uitleg slikken de rechtse Vlaamse partijen niet.

Op de lijst staat zowat iedereen als ‘zwaar beroep’: agenten, militairen, postbodes, zowat iedereen bij de NMBS, verplegers, iedereen van het lesgevend personeel behalve de directeurs en proffen, zeeloodsen, douaniers, cipiers, boswachters en vuilnismannen. In totaal zou zeker de helft van al het overheidspersoneel op de lijst staan. 

Bacquelaine zit zo in een bijzonder lastig parket. Want eerder dan een consensus te zoeken met z’n twee meer liberale regeringspartners, N-VA en Open Vld, ging de Franstalige liberaal op zoek naar een compromis met de vakbonden ACV en VSOA. CD&V steunde de minister meteen, maar zo verloor Bacquelaine aan de rechterflank wel z’n twee coalitiepartners. 

Lastig voor de privé

Bovendien maakt de lijst het moeilijk voor andere lopende onderhandelingen. Want in de privésector is nog geen akkoord. De lijst voor de overheid, die dus bijzonder gul lijkt in de overheidssector, maakt het er niet makkelijker op voor de privésector: ook daar werken bijvoorbeeld buschauffeurs of verpleegsters. Het lijkt moeilijk denkbaar dat die dan langer blijven werken dan hun collega’s bij de overheid. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20