Is de geplande productieverlaging van OPEC+ een lege doos?

Vorige woensdag besloot OPEC+, het kartel van olieproducerende landen plus bondgenoten, om de wereldwijde productie in november met 2 miljoen vaten per dag terug te schroeven. Maar volgens Julian Lee, oliestrateeg bij persagentschap Bloomberg, zal die verlaging in de realiteit amper merkbaar zijn.

Volgens Lee zijn daar een aantal redenen voor. De voornaamste is dat de OPEC+-landen het voorbije jaar al serieus minder produceerden dan hun doelstellingen. In september zouden elke dag 3,6 miljoen vaten minder zijn geproduceerd dan OPEC+ zou willen.

Dat verschil neemt bovendien ook steeds meer toe. In september vorig jaar werden ‘slechts’ 700.000 vaten per dag minder geproduceerd dan het beoogde doel. De laatste keer dat OPEC+ de productiedoelstellingen haalde, was april 2021, blijkt uit cijfers van Bloomberg

Nieuwe doelstellingen stellen niet veel voor

Vanaf 1 november worden de nieuwe doelstellingen van kracht. Hoewel OPEC+ 23 leden telt, zullen de nieuwe productiequota in de realiteit echter maar een impact hebben op acht landen, meent Lee. Het gaat om Saudi-Arabië, Koeweit, de VAE, Zuid-Soedan, Algerije, Gabon, Irak en Oman. Alle andere landen produceren nu al minder dan van hen wordt verwacht.

In totaal moeten die acht landen zo’n 890.000 vaten minder produceren. Dat is al minder dan de helft van de doelstelling van 2 miljoen. Maar volgens Lee zal zelfs dat cijfer waarschijnlijk niet worden behaald. Zuid-Soedan, Gabon en Irak zullen zich volgens de analist waarschijnlijk niet aan de nieuwe voorschriften houden. 

De twee eerste landen overschrijden immers al meer dan twee jaar lang consistent hun productiequota, waardoor het onwaarschijnlijk lijkt dat ze nu ineens wel mee zullen doen. Ook Irak zal waarschijnlijk niet veel doen. De Olieminister van het land, Ihsan Abdoel-Jabbar Ismail, liet woensdag meteen na de aankondiging van OPEC+ weten dat de export uit Irak alvast onveranderd zal blijven. Zelfs als er een productieverlaging zal komen, volgens Lee echter onwaarschijnlijk, zal die enkel een impact hebben op de binnenlandse markt.

Compensatie van andere landen

Daardoor blijven er nog vijf landen over: Algerije, Oman, Saudi-Arabië, de VAE en Koeweit. In totaal zullen zij de productie verlagen met iets meer dan 800.000 vaten per dag. Maar die productieverlaging zal gecompenseerd worden door verhogingen in landen die momenteel veel minder produceren dan de doelstellingen, meent de Bloomberg-analist.

Hij wijst specifiek met de vinger naar Kazakhstan, dat momenteel 560.000 vaten per dag minder produceert dan de doelstellingen. Bij een van de grootste sites zou een technisch probleem roet in het eten gooien en een andere ligt stil voor onderhoudswerken. 

Eenmaal die werken dit weekend tot een einde komen, zal het land terug een bijkomende 260.000 vaten per dag oppompen. Ook het technische mankement zal volgens de Energieminister van het land tegen het einde van de maand opgelost raken, waardoor de productie in november terug op volle toeren zal draaien. Als dat lukt, zal de totale productieverlaging van OPEC+ uitkomen op slechts zo’n 230.000 vaten per dag, bijna 90 procent minder dan de 2 miljoen vaten die woensdag zijn overeengekomen.

Lee concludeert echter door te zeggen dat het Europese embargo op Russische olie, dat begin december van kracht gaat, wel eens een grotere impact kan hebben. Daardoor zou Rusland zich mogelijk genoodzaakt zien om de productie terug te schroeven. Volgens de analist zou dat er wel eens voor kunnen zorgen dat de productieverlaging van 2 miljoen opeens wel gehaald zal worden.

(evb)

Meer