OPEC + komt bijeen om leden te overtuigen om de sluizen niet verder te openen

De organisatie van olieproducerende landen en haar bondgenoten, zoals bijvoorbeeld Rusland, komen later deze namiddag bijeen onder de noemer OPEC+. Er zal vooral gekeken worden of de productieverlagingen nageleefd worden die de oliecrisis moeten bedwingen.

Waarschijnlijk volgen er geen grote wijzigingen in het outputbeleid. Het kartel en zijn bondgenoten verminderden de productie in mei met 9,7 miljoen vaten per dag, de grootste verlaging ooit. Dit gebeurt om een herhaling van de prijsinstorting van april te voorkomen. Toen had Covid-19 de vraag gedecimeerd en zaten de opslagtanks bijna vol. In combinatie met een prijzenoorlog tussen grote producenten Saoedi-Arabië en Rusland zorgde dat voor een ongeziene prijsdaling, sommige futures op ruwe olie stonden zelfs even onder de nul.

De oliemarkt heeft zich intussen grotendeels hersteld. Vooral de Chinese dorst naar olie heeft de prijzen de voorbije maanden vleugels gegeven.

Tijdens de meeting van vandaag zullen vooral Irak, Nigeria en Kazachstan aangemaand worden om de kraan nog niet volledig open te draaien. Dat hebben bronnen binnen de OPEC + bevestigd aan Reuters. Verhoudingsgewijs hebben die landen minder productieverlagingen doorgevoerd dan pakweg Saoedi-Arabië, en ze staan te popelen om massaal op te pompen om hun noodlijdende economieën aan te zwengelen.

Volgens ingewijden, en volgens een rapport dat Reuters kon inkijken, worden de productieverlagingen tot nu toe voor 95 tot 97 procent nageleefd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20