Op welke manier gaat de maand augustus een impact hebben op je financiële leven?

Traditiegetrouw brengt een nieuwe maand een aantal veranderingen met zich mee. Zoals altijd zullen we een paar van die wijzigingen in onze portefeuille voelen. Een overzicht.

Uitbreiding gebruik consumptiecheques

Tijdens de coronacrisis heeft de overheid de consumptiecheques geïntroduceerd. Die cheques werden destijds gelanceerd om de koopkracht te versterken en tegelijkertijd sectoren te ondersteunen die zwaar getroffen zijn door de gezondheidscrisis. Bedrijven kunnen op die manier hun werknemers een extraatje geven van 300 euro.

Daar komt voor sommige werknemers op 1 augustus een eenmalige coronapremie van maximaal 500 euro bij. Die wordt eveneens uitbetaald in consumptiecheques. De werkgever is vrij om te bepalen hoeveel hij aan zijn werknemers uitbetaald. De premie is bedoeld voor bedrijven die in de coronaperiode goed gepresteerd hebben.

Tot nu toe konden die consumptiecheques slechts in een beperkt aantal winkels gebruikt worden. Daar komt op 1 augustus verandering in. Vanaf volgende maand mogen de cheques in alle in België gevestigde winkels aanvaard worden. Hou er wel rekening mee dat de winkels niet verplicht zijn om de consumptiecheques te aanvaarden.

Voorts wordt de geldigheid van de cheques verlengd. Vanaf 1 augustus zijn die geldig tot en met 31 december 2022. Voorheen vervielen de cheques op 31 december 2021.

Niet langer nodig om thuis te zijn voor aangetekende zendingen

Wie een aangetekende zending krijgt, kan die enkel in ontvangst nemen als hij thuis is om een handtekening te plaatsen. Daar wordt komt vanaf volgende maand gedeeltelijk een einde aan. Bpost lanceert dan ‘Sign For Me’. Daarmee kunnen geadresseerden het merendeel van hun aangetekende zendingen meteen in de brievenbus ontvangen, ook als ze niet thuis zijn om de zending in kwestie af te tekenen.

Hoe werkt het juist? Particulieren kunnen bpost een volmacht geven door met hun identiteitskaart in een postkantoor of een postpunt in te tekenen op ‘Sign For Me’ en hun inschrijving via een bevestigingsmail te valideren. Zo kunnen ze het merendeel van de aangetekende zendingen in hun brievenbus ontvangen, zonder dat die zendingen hun juridische waarde verliezen.

De nieuwe dienstverleningen zal weliswaar niet voor iedereen meteen beschikbaar zijn. Bpost zal ‘Sign For Me’ volgende maand beetje bij beetje uitrollen. Bedoeling is dat iedereen tegen het einde van augustus een beroep kan doen op de dienstverlening.

Hou er rekening mee dat je voor bepaalde zendingen, zoals gerechtsbrieven, nog altijd je eigen handtekening zal moeten plaatsen. Ook voor aangetekende zendingen die te groot zijn voor de brievenbus, voor aangetekende kiesbrieven, voor aangetekende zendingen met douanekosten en met aangegeven waarde kan geen beroep gedaan worden op Sign For Me.

Vennootschap oprichten kan volledig digitaal

Wie vanaf volgende maand een vennootschap wenst op te richten, zal dat volledig digitaal kunnen doen. Daarbij zal het niet langer noodzakelijk zijn om een bezoekje te brengen aan een notaris. Dat is het gevolg van de omzetting van een Europese richtlijn.

Het verlijden van de authentieke akte kan voortaan via elektronische ondertekening tijdens een videovergadering met de notaris, legt de beroepsvereniging Fednot uit. De digitalisering kost de ondernemer niets extra. De inhoudelijke vereisten voor het verlijden van een authentieke akte wijzigen niet. Volgens de notarissenfederatie Fednot worden er elk jaar 32.000 vennootschappen opgericht in ons land.

(evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20