Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Andrei Stiru gepubliceerd op om • 2 min lezen
De voorbije weken liepen de spanningen hoog op in het piepkleine Oost-Europese land Moldavië. Rusland zou mogelijk immers plannen hebben om een staatsgreep te plegen in het land. Oost-Europa-journalist Frank Elbers sprak erover met Business AM.
Beluister het volledige interview met Frank Elbers hier.
Waarom is dit belangrijk?
Vrijdag is het exact een jaar sinds de inval van Oekraïne begon. Ook de Moldavische bevolking heeft daardoor een aanzienlijke impact ondervonden. Maar het Oost-Europese land zou wel eens dieper betrokken kunnen raken bij het conflict, ten minste als het van Rusland afhangt.
De essentie: Ondanks de spanningen zal het moeilijk zijn voor Rusland om iets te verwezenlijken in Moldavië, zegt Elbers.
“Ik denk dat Rusland niet echt de middelen heeft om om zo’n coup te ondernemen”, zegt hij. Doordat de oorlog minder goed verloopt dan het Kremlin had verwacht, heeft het immers al een hoge materiële en menselijke kostprijs moeten betalen op het slagveld in het oosten van Oekraïne.
“De regering van president Maia Sandu zit toch wel stevig in het zadel. Moldavië zal ook blijven gesteund worden door de EU en de internationale gemeenschap. Ik denk dat de spanningen weer zullen verdwijnen de komende weken.”
Toch heeft het Kremlin het land in het vizier. Dat komt voornamelijk door de aanwezigheid van “het grootste munitiedepot van Oost-Europa” in de separatistische regio Transnistrië. In die regio bevinden zich ook zo’n 1.500 Russische soldaten.
“Dat ligt heel dicht bij Odessa (de grootste havenstad in Oekraïne, red.).” Door een staatsgreep te plegen in Moldavië, zou Rusland op die manier een nieuw front kunnen openen in het zuiden van Oekraïne.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.