Spanningen in Moldavië blijven oplopen: “Transnistrië moet worden gedemilitariseerd”

Kort nadat de Moldavische regering opstapte en president Maia Sandu beweerde dat Rusland een staatsgreep wil plegen in het piepkleine Oost-Europese land, blijven de spanningen oplopen. De kersverse premier Dorin Recean liet er alvast geen gras over groeien en vaart meteen een zeer pro-Europese koers. 

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Oekraïne zo goed als een jaar geleden begon, leeft in buurland Moldavië de angst dat het land hetzelfde lot zal overkomen. Het is geen lid van verdedigingsorganisatie NAVO en is sterk economisch afhankelijk van Rusland. Bovendien is er de separatistische regio Transnistrië in het oosten van het land, waar pro-Russische troepen en Russische soldaten de plak zwaaien.

In het nieuws: De Moldavische premier liet in het parlement weten dat Chisinau er alles aan moet doen om Russische troepen uit Transnistrië te krijgen.

  • “Transnistrië moet worden gedemilitariseerd”, zei Recean eind vorige week tijdens een sessie in het parlement. Recean, die nog geen twee weken premier is, nadat zijn voorganger Natalia Gavrilița begin februari haar ontslag indiende, koos zo voor een duidelijk anti-Rusland-standpunt.
  • De regering in Chisinau zou er alles aan moete
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer