Oorlog in Oekraïne jaagt ook de Engelse en Amerikaanse inflatie verder de hoogte in

Net zoals in de eurozone moeten consumenten in andere delen van de wereld het hoofd bieden aan een enorme geldontwaarding. In zowel de Verenigde Staten (VS) als het Verenigd Koninkrijk (VK) is de inflatie gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen decennia.

Het is intussen meer dan duidelijk geworden dat de oorlog in Oekraïne geen goed nieuws is voor je portefeuille. Door onder meer de stijgende olieprijzen moeten we veel meer betalen voor ons energieverbruik. Ook de bedrijven ontsnappen niet aan die fors opgelopen prijzen. Zij rekenen een deel van die extra kosten door aan de consumenten, waardoor de inflatie ook doorsijpelt naar tal van andere producten. Resultaat: maand na maand moeten we melden dat de inflatie opnieuw is gestegen.

Amerikaanse inflatie stijgt naar hoogste niveau in bijna 40 jaar

In de eurozone kwam de inflatie vorige maand uit op 7,5 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Intussen hebben ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de inflatiecijfers bekendgemaakt. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan is de inflatie in maart gestegen tot 8,5 procent. De laatste keer dat de prijzen aldaar zo fors waren gestegen, was in december 1983.

Ook hier is de geldontwaarding in de eerste plaats het gevolg van de stijgende energieprijzen. Benzine is 48 procent duurder dan een jaar eerder, voor energie wordt 32 procent meer betaald. Maar zelfs wanneer we energieprijzen buiten beschouwing laten, scheert de Amerikaanse inflatie hoge toppen. De kerninflatie, waarbij geen rekening gehouden wordt met de volatiele energie- en voedselprijzen, bedroeg vorige maand 6,5 procent. Ter herinnering: de Federal Reserve streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent.

De bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank zitten begin volgende maand samen. Het is daarbij niet uitgesloten dat er beslist wordt nog harder aan de rem te trekken. In de meest recente Fed-notulen staat onder meer te lezen dat het merendeel van de bestuursleden voorstander is om de balans af te bouwen. Ook renteverhogingen van 50 basispunten worden niet uitgesloten.

Ook in VK blijft inflatie hoge toppen scheren

Ook dichter bij huis, het Verenigd Koninkrijk om precies te zijn, lijkt er nog geen sprake te zijn van een afzwakkende inflatie. De geldontwaarding aldaar kwam vorige maand uit op 7 procent. Het gaat hier om het hoogste niveau sinds maart 1992, toen de inflatie 7,1 procent bedroeg.

De Bank of England verwacht dat de inflatie in april zou kunnen pieken op zowat 8 procent. De toezichthouder heeft intussen al drie keer op de rente verhoogd om de inflatie te temperen. “De wereldwijde inflatiedruk zal de komende maanden blijven toenemen, terwijl de groei in de economieën die netto-importeurs van energie zijn, waaronder het Verenigd Koninkrijk, waarschijnlijk zal vertragen”, liet de toezichthouder vorige maand weten.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.