Oorlog in Israël kent geen winnaars, enkel verliezers

Vanmorgen besliste de Palestijnse terreurgroep Hamas een grootschalige aanval te openen op Israël. De Joodse staat zal meer dan waarschijnlijk hard terugslaan. Aan het einde van de rit zal het conflict de relaties in de regio enkel verder ontwrichten.

Oorlog in Israël

De situatie: Een onverwachte aanval vanuit de Gazastrook terroriseert Israël.

  • Hamas vuurde omstreeks 6u30 lokale tijd duizenden raketten af. Honderden strijders braken door de muur rond de Gazastrook en trokken enkele Israëlische steden binnen. Daar raakten ze al snel slaags met het Israëlische leger, dat onvoorbereid leek. Hamas doodde en ontvoerde soldaten en stal militaire voertuigen, die ze terug naar de Gazastrook brachten.
  • Maar erger zijn de aanvallen tegen burgers: auto’s werden beschoten, tientallen Israëli’s werden door Hamas-strijders uit hun wagen gesleurd en een kogel door het hoofd gejaagd. De terroristen braken ook appartementen binnen en schoten de inwoners in koelen bloede neer. Op beelden is te zien hoe ze met lijken van Israëli’s achterin de bak van een pickup paraderen door Gaza. De lichamen worden door de menigte bespuwd en geslagen.

De respons: Israël was niet voorbereid op de aanval, waardoor lokaal geen antwoord kwam op het geweld. Enkele uren later kwam die respons er wel.

  • Rond 10u lanceerde de Israëli Defence Force (IDF, de Israëlische strijdkrachten) operatie ‘Iron Swords’. Gevechtsvliegtuigen bombarderen de Gazastrook, een grote troepenmacht werd gemobiliseerd om de Hamasstrijders terug te dwingen, of om de Gazastrook zelfs volledig in te nemen. Ondertussen zouden in de Gazastrook al 200 doden zijn gevallen, met nog duizenden gewonden.
  • Rond diezelfde tijd kwam Israëlisch premier Benjamin Netanyahu met een aankondiging: “Burgers van Israël, wij zijn in oorlog en we gaan winnen”. Hij voegde eraan toe dat Hamas een “ongezien hoge prijs zal betalen” voor de aanvallen.
  • De aanval werd met ontploffende champagnekurken onthaald in Teheran, waar het Iraanse regime liet weten de aanval van Hamas voor de volle 100 procent te steunen. Ook de Libanese terreurbeweging Hezbollah heeft nog communicatielijnen open met de Palestijnse terreurorganisatie. Het waarschuwt Israël om “voorzichtig te zijn met volgende acties”, daarmee implicerend dat het zelf zou kunnen betrokken raken als het land te hard terugslaat tegen Hamas. Een minister in de Israëlische regering hintte daar ook al op.

Ongekend hard terugslaan

De gevolgen: Langs de kant van Hamas en Palestina werd de aanval op Israël oorspronkelijk op gejuich onthaald. Alleen, echt veel goeds kan hier niet van komen.

  • Het Israëlische leger behoort internationaal tot één van de best georganiseerde. Het zou dan ook verbazen moest het land onder de voet gelopen worden door een handvol terroristen uit de Gazastrook. De IDF zal ongekend hard terugslaan, en kan misschien wel beslissen de status quo in de Gazastrook te beëindigen. Lees: een gewelddadige inname van het gebied, met etnische zuiveringen of ballingschap voor de inwoners tot gevolg.
  • Maar ook dat zou het conflict nog lang niet beëindigen. Israël is een joodse staat omgeven door moslimlanden. Daarnaast is het het democratische lichtpunt in de regio, waar negen miljoen Israëli’s door honderden miljoenen moslims die in autocratische regimes leven worden omsingeld; een dynamiek die hoe dan ook tot spanningen leidt. Het probeert wel steeds betere relaties uit te bouwen met landen in de regio, tot afgrijzen van aartsvijand Iran.
  • En laat het nu net Iran zijn dat Hamas het meeste steunt, zowel financieel als militair. Rusland weigert zich op dit moment fors uit te spreken, maar lijkt mee aan de kant van Hamas te staan. Het financiert Hezbollah en wordt steeds betere vriendjes met Iran. Daarnaast zijn beelden te zijn waarop Hamas met drones bommen dropt op Israëlische tanks en zelfs een ambulance. Een trucje dat ze hoogstwaarschijnlijk aangeleerd kregen van Rusland.

Conclusie: De kans lijkt bijzonder klein dat dit conflict bijdraagt aan meer vrede op het Arabische schiereiland, integendeel. Hamas heeft, in een poging van wanhoop, misschien wel gezorgd voor de zwaarste escalatie van het conflict in jaren. Dat hier morgen al een eind aan zou komen is ijdele hoop.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.