Ook wereldwijde wijnproductie ontsnapt niet aan de gevolgen van de coronapandemie

Wereldwijd zal er dit jaar wellicht 258 miljoen hectoliter wijn worden geproduceerd. Daarmee blijft de productie onder het gemiddelde dat over de voorbije vijf jaar kon worden geregistreerd. Dat blijkt uit een raming van de International Organization of Vine and Wine (OIV). Vorig jaar werd een productie van 256 miljoen hectoliter geregistreerd.

De sectororganisatie wijst voor het fenomeen naar de lage volumes in Zuid-Amerika en naar de productieplafonds die in de Europese Unie werden ingevoerd om de dalende verkoop onder invloed van de coronacrisis te kunnen opvangen.

Bredere context

Indien een aantal factoren toch positiever dan voorzien zouden uitvallen, zou volgens de organisatie een productievolume van 262,2 miljoen hectoliter bereikt worden. De benedengrens van de productie ligt volgens de OIV op 253,9 miljoen hectoliter. Een productie van één hectoliter levert 133 flessen wijn op.

Het is al de tweede keer op rij dat de wereldwijde wijnproductie onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar zou blijven. Twee jaar geleden werd nog bijna een absolute recordproductie geregistreerd.

‘De lagere productie is voor de wijnsector niet noodzakelijk een slechte tijding,’ aldus de sectororganisatie. ‘Er moet rekening worden gehouden met een bredere context. Geopolitieke spanningen, de klimaatverandering en de coronapandemie leiden tot een grote volatiliteit en onzekerheid op de wereldwijde wijnmarkt.’

‘In de Europese Unie konden de wijngaarden zelfs van goede weersomstandigheden profiteren. De opbrengsten bleven echter onder het gemiddelde niveau omdat de wijnbouwers en regeringen de productie beperkten om de negatieve gevolgen van de coronapandemie tegen te gaan.’

‘Onder meer kwamen in Frankrijk de champagneproducenten overeen om dit jaar ongeveer 20 procent minder druiven te oogsten. Die maatregel moest hen helpen om de instorting van de verkoop, die geleden heeft onder de impact van de coronapandemie, te kunnen opvangen.’

Amerikaanse bosbranden

In het rapport wordt geraamd dat de lidstaten van de Europese Unie – die met Italië, Frankrijk en Spanje de drie grootste wijnproducenten van de wereld omvat – dit jaar een productie van 159 miljoen hectoliter zullen halen. Dat is weliswaar 5 procent meer dan vorig jaar, maar nog altijd lager dan de gemiddelde opbrengsten.

In het zuidelijk halfrond zou de totale productie met 8 procent dalen tot 49 miljoen hectoliter. Dat is vooral te wijten aan een sterke achteruitgang in Argentinië (17 procent), Chili (13 procent) en Australië (11 procent).

In de Verenigde Staten zal de productie volgens de voorlopige schattingen een niveau van 24,7 miljoen hectoliter halen. Dat is 1 procent meer dan vorig jaar.

‘Maar de prognose kan nog worden herzien indien de volgende maanden meer duidelijkheid komt over de impact van de bosbranden in de Amerikaanse wijngebieden van Napa en Sonoma,’ aldus nog het rapport.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.