Ook Tanzania heeft cryptoplannen – of wíl er hebben

De president van Tanzania wil dat de centrale bank van het land zich gaat bezighouden met digitale munten. Er komen al een tijdje cryptopositieve geluiden uit het Oost-Afrikaanse land. Het lijkt, na El Salvador, de nieuwste opkomende economie te zijn die Bitcoin en altcoins gaat omarmen.

Vandaag drong de Tanzaniaanse president Samia Suluhu Hassan er bij de centrale bank van het land op aan om crypto assets te bestuderen, schrijft Cointelegraph. Hassan benadrukte de toenemende impact van digitale assets op de financiële wereld in haar verklaring: ‘We zijn getuige (…) van de opkomst van een nieuwe reis door het internet.’

Ze benadrukte ook het gebrek aan officiële crypto-implementatie en ontwikkeling in de Oost-Afrikaanse regio: ‘Nergens in de hele regio, inclusief Tanzania, hebben ze deze nieuwe routes al geaccepteerd of zijn ze begonnen met het gebruik ervan.’

Verder: ‘Mijn oproep aan de centrale bank is dat jullie aan die ontwikkeling moeten gaan werken. De centrale bank moet klaar zijn voor de veranderingen en niet onvoorbereid zijn.’

Hassans opmerkingen komen niet uit het niks. Ook in verschillende opkomende economieën in Latijns-Amerika dringen immers tal van wetgevers aan op meer (en duidelijker) implementatie van cryptomunten. Recent werd El Salvador het eerste land dat Bitcoin mandateerde als wettig betaalmiddel.

Peer-to-peer handel

Terwijl Afrikaanse wetgevers traag zijn geweest om de crypto-economie te erkennen en aan te moedigen, is de regio al jaren een hotspot voor peer-to-peer (P2P) Bitcoin-handel.

Bij een P2P-transactie handelt de gebruiker rechtstreeks met de tegenpartij. Het fiatactivum wordt buiten het platform overgemaakt en beide partijen bevestigen de transactie online. Zodra beide partijen hebben bevestigd dat de fiatvaluta is overgemaakt, wordt de digitale asset vrijgegeven aan de koper.

Afrika

Volgens datasite Useful Tulips is Sub-Sahara-Afrika de op een na grootste regio voor P2P-handel na Noord-Amerika, goed voor ruwweg 16,5 miljoen dollar aan wekelijks handelsvolume.

  • Nigeria vertegenwoordigt de helft van het volume in de regio en staat na de Verenigde Staten op de tweede plaats als het gaat om P2P Bitcoin-handel: zo wisselt er 8,5 miljoen dollar aan BTC wekelijks van eigenaar.
  • Kenia is Afrika’s tweede peer-to-peer markt met meer dan 3 miljoen dollar aan wekelijkse handel.
  • Gevolgd door Ghana met 2 miljoen dollar en Zuid-Afrika met 1,6 miljoen dollar.
  • Tanzania staat op de zevende plaats voor de regio met bijna 90.000 dollar aan handel over de afgelopen zeven dagen.

Wie ‘crypto’ en ‘Afrika’ in één zin ziet staan, denkt vaak aan altcoin Cardano. ADA is namelijk van plan om ‘agressief’ in te zetten als financiële oplossing voor ontwikkelende landen op het Afrikaanse continent. Cardano-stichter Charles Hoskinson wijst er bijvoorbeeld op dat jonge Afrikanen al liever met digitale munten werken dan met lokale munten. Dat komt vooral omdat de Afrikaanse banken onderontwikkeld zijn. ‘De regio is klaar om gedecentraliseerde financiën in te voeren’, zei Hoskinson.

(jvdh)

Meer