Ook nieuwe lockdown onderweg in Engeland: Johnson spreekt straks het land toe

De Britse premier Boris Johnson denkt eraan om volgende week opnieuw een lockdown af te kondigen in Engeland, melden de krant The Times en de openbare omroep BBC. Johnson houdt een persconferentie om 17.00 uur Belgische tijd.

Overal in Europa is het coronavirus stevig in opmars. Eerder deze week schakelde Frankrijk over op een ‘confinement’, na het weekend gaat ons land over op een ‘verstrengde lockdown’ en ook de Britten mogen er zich straks aan verwachten. De lockdown zou er een maand duren en scholen, universiteiten en hogescholen zouden zeker openblijven.

Uit documenten die de BBC kon inkijken, blijkt dat het Verenigd Koninkrijk op koers ligt om een veel hoger dodentol te bereiken dan tijdens de eerste golf. Tenzij er doortastende maatregelen aangekondigd worden. Het aantal doden zou volgens pessimistische modellen oplopen tot meer dan 4.000 per dag. Op het hoogtepunt in het voorjaar bereikte het aantal sterfgevallen een piek van meer dan 1.000 per dag.

Over de nieuwe maatregelen wordt nog volop gediscussieerd en er is nog geen definitief besluit genomen, meldt The Times op basis van een hoge regeringsbron. Ook in de andere delen van het Verenigd Koninkrijk is het alle hens aan dek. Nog tot 9 november geldt er een strenge lockdown in Wales en sinds 16 oktober zijn alle pubs en restaurants in Noord-Ierland gesloten voor een maand. De scholen waren twee weken dicht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20