Ook in Frankrijk klinkt roep om nationale lockdown almaar luider

Snel oplopende besmettingen en een dreigende overbevraging van de ziekenhuizen. Frankrijk kampt met net dezelfde coronaproblemen als België. En net als bij ons roepen een toenemend aantal medische experts op tot een volledige lockdown.

‘Is een nieuwe lockdown nog te vermijden?’, zo kopt de regionale krant Le Dauphiné Libéré vandaag. Het scenario van een ‘reconfinement’ is in Frankrijk het gespreksonderwerp na een triest recordweekend, met 52.000 geregistreerde coronabesmettingen zondag en 45.000 gevallen zaterdag.

Daarmee komt Frankrijk, met een zes keer grotere bevolking, verhoudingsgewijs nog niet in de buurt van België, met meer dan 12.000 besmettingen per dag. Maar volgens Franse experten zijn de bestmettingscijfers niet perfect met elkaar te vergelijken, omdat niet elke besmette persoon zich laat testen. Het valt niet uit te sluiten dat de situatie even erg is in beide landen.

De hoge positiviteitsgraad, 17 procent van de geteste gevallen in Frankrijk en 20 procent in Parijs, doen volgens hen het ergste vermoeden. Al liggen ook deze indicatoren vooralsnog wat lager dan in België (bijna 20 procent) en steden als Brussel (boven 25 procent) en Luik (boven 30 procent).

‘Controle verloren’

Karin Lacombe, hoofd van de dienst infectiologie in het Parijse ziekenhuis Saint-Antoine, sloeg bij nieuwszender LCI alarm: ‘Het aantal positieve testen is enorm. We hebben de controle over het virus verloren.’ Ze schat dat het aantal werkelijke besmettingen dubbel zo hoog ligt als de officiële cijfers.

Volgens Lacombe is de situatie erger dan in maart-april, omdat de ziekenhuizen nu meer andere pathologieën op zich moeten nemen. Daardoor is de tweede coronagolf voor het ziekenhuispersoneel veel moeilijker te verteren. In België wees het UZ Brussel vorige week ook al op dat belangrijke verschil met het voorjaar.

Drie moeilijke weken

‘Veel van onze medeburgers zijn zich nog niet bewust van wat er op ons afkomt’, verklaarde Jean-François Delfraissy, hoofd van de Wetenschappelijke Raad in Frankrijk, maandagochtend bij de radiozender RTL over de komende drie weken. Een zachte lockdown, waarbij de scholen open blijven, is volgens hem een van de te overwegen scenario’s.

Delfraissy verwacht dat de tweede coronagolf groter zal zijn dan de eerste en pleit voor een Europees antwoord. ‘Het gaat er niet om of de aanpak in het ene land beter of slechter is dan in het andere. Deze coronagolf valt heel Europa binnen.’

Lokale lockdowns?

Er zit volgens medische experts als Lacombe en verscheidene opiniemakers weinig anders op dan een nieuwe lockdown in Frankrijk. ‘Als we wachten, gaan we afzien.’ Ze staat daarmee niet alleen. Maar hoelang die moet duren, en of werkelijk heel het grondgebied in lockdown moet, daar lopen de meningen over uiteen.

Frans president Emmanuel Macron verklaarde vrijdag dat het nog te vroeg is om het huidige systeem, de avondklok in de grote steden, te verruimen naar een lockdown. Hij zei wel dat de scenario’s klaarliggen voor lokale lockdowns. Over een nationale lockdown sprak hij niet.

Minister van Werk Elisabeth Borne verklaarde maandagochtend dat de Franse regering ‘een algemene nieuwe lockdown wenst te vermijden.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20