Ook deze keer lijkt Jambon niet ongehavend uit Overlegcomité te komen

You’re damned if you do and damned if you don’t. Die boutade lijkt van toepassing op de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij wordt algemeen aangeduid als de grote boosdoener van de recente maatregelen voor de cultuursector, na het laatste Overlegcomité.

  • Daar besliste men immers om alle indoorevents, en dus ook de cultuursector, helemaal dicht te doen, uit schrik voor de Omikron-variant. Voor vele toonaangevende stemmen uit de cultuursector de absolute horror, nadat ze al twee jaar allerlei maatregelen moeten ondergaan, en ook forse investeringen deden om de zaak ‘veilig’ te laten verlopen.
  • Die beslissing kwam er zoals altijd na een koehandel binnen dat Overlegcomité. Horeca en het onderwijs moesten gespaard blijven. Ook bubbels opnieuw invoeren, kon absoluut niet. En tegelijk was er blijkbaar niemand die de belangen van de cultuursector verdedigde, hoewel Jan Jambon naast minister-president ook minister van Cultuur is.
  • Ook opvallend: het sluiten van de cultuursector stond niet in het rapport met aanbevelingen van de GEMS, de adviesgroep van experten. Het zat wel in een optielijst die coronacommissaris Pedro Facon voorlegde.
  • Meteen reageerden de adviseurs van de politiek, die experten, door de beslissing openlijk af te kraken. Viroloog Marc Van Ranst stelde doodleuk op het journaal: “De glühwein heeft gewonnen van de cultuur.” Een houding die de dubbele rol van adviseur én publieke commentator goed duidt, en die in de privésector absoluut niet geduld zou worden.
  • Hoe dan ook: de cultuursector reageerde furieus, met verschillende cultuurpausen die de beslissing scherp veroordeelden. En daarbij was Jambon, niet verwonderlijk, het doelwit. In de wandelgangen werd aan Vlaamse kant ook gefluisterd bij groenen en socialisten “dat zij niet hadden gepleit voor die maatregelen”, maar zeker Frank Vandenbroucke (Vooruit), de immer aanwezige minister van Volksgezondheid, kon moeilijk een verstrenging in de weg gaan staan. Iedereen wees naar Jambon.
  • Bij de liberalen was er de opvallende houding van Stephanie D’Hose (Open Vld). Die trok fel van leer: “Een knipperlichtrelatie is niet duurzaam, knipperlichtbeleid ook niet. De cultuursector deed immense investeringen en is een van de veiligste sectoren. En nu weer sluiting? De logica is zoek, het toekomstperspectief al helemaal”, zo stelde de voorzitter van de Senaat, en partijgenote van de voorzitter van het Overlegcomité, Alexander De Croo. Een pak beslissers in de Wetstraat ergerden zich aan die dubbele houding van de liberalen.
  • Aan Franstalige kant geen gêne, daar is er immers altijd Pierre-Yves Jeholet (MR), de minister-president van de Franse Gemeenschap. Die zat zelf aan tafel van het Overlegcomité, en besliste dus mee, maar stelde van morgen op Bel-RTL dat hij “een van de drie mensen” was die zich verzet had. “Ik heb niets gehoord uit Vlaanderen”, zo sneerde hij naar Jambon. “Ik hoop dat we de volgende keer talrijker zullen zijn om de cultuur te verdedigen.”
  • Jambon zelf probeert ondertussen de schade te beperken. Hij had vanmorgen een eerste overleg met de sector en er volgt een groter overlegmoment. Zoals steeds kiest de Vlaamse regering daarbij dezelfde oplossing: een zak geld. “We gaan zoeken naar de juiste steunmaatregelen”, zo liet het kabinet weten. De vraag is of extra subsidies de zaak kunnen oplossen: de cultuurhuizen willen vooral publiek in hun zalen. 
Meer