Ook Amerikanen onderzoeken illegale prijsafspraken in Belgische bewakingssector

Behalve de Belgische concurrentiewaakhond voeren ook het Amerikaanse ministerie van Justitie en het Brusselse parket een onderzoek naar prijsafspraken in de bewakingssector, schrijft de krant De Standaard. Hoofdrolspeler en Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet pleit nog altijd onschuldig.

Half juni raakte bekend dat de Belgische Mededingingsautoriteit een onderzoek voert naar de volledige bewakingssector, vooral in het kader van aanbestedingen. Bpost-CEO en voormalig topman van bewakingsfirma G4S Jean-Paul Van Avermaet loopt daarbij in het vizier. Hij wordt ervan verdacht om de prijs van zijn diensten kunstmatig te hebben opgedreven.

10 procent van omzet

Intussen voeren er dus verschillende instanties onderzoeken naar de onregelmatigheden. Van Avermaet geldt als één van de hoofdverdachten. Hoewel hijzelf onschuldig pleit, werkt zijn vroegere werkgever mee aan het onderzoek, in de hoop aanspraak te maken op strafvermindering. Concurrenten Securitas en Seris doen dat eveneens.

De bedrijven kunnen door zowel de Belgische Mededingingsautoriteit als het Amerikaanse ministerie veroordeeld worden, waardoor ze twee keer een boete van 10 procent van de wereldwijde omzet riskeren. Daarenboven zijn er vanuit de Verenigde Staten ook gevangenisstraffen mogelijk voor de kopstukken. Die bedragen gemiddeld 20 maanden tot meerdere jaren.

Amerikaanse bpost-dochter

Volgens de krant wordt Van Avermaet binnen afzienbare tijd verhoord door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Een uitlevering aan de Verenigde Staten, zoals Britse verdachten van een andere zaak rond kartelvorming overkwam, is niet meteen aan de orde. Specialisten stippen wel aan dat de Bpost-baas opgepakt kan worden als hij in de Verenigde Staten zou aankomen. En laat dat nu net het land zijn waar Bpost een groot dochterbedrijf, Radial, heeft.

Intussen zou Securitas al schuld bekend hebben in de zaak. Daardoor komt het bedrijf in aanmerking voor een volledige vrijstelling van boetes. Ook andere partijen die informatie toevoegen, kunnen nog rekenen op clementie. Aangezien de zaak om openbare aanbestedingen draait, zijn inbreuken ook nog eens strafrechtelijk te vervolgen. De Mededingingsautoriteit kan enkel geldboetes opleggen.

Meer