Concurrentiewaakhond bevestigt onderzoek naar prijsafspraken in bewaking

De mededingingsautoriteiten bevestigen aan persagentschap Belga dat er een grootschalig onderzoek loopt naar prijsafspraken in de sector van de bewakingsdiensten.

De krant De Standaard schrijft dinsdagmorgen dat de Belgische Mededingingsautoriteit een onderzoek voert naar de volledige bewakingssector. Bpost-CEO en voormalig topman van bewakingsfirma G4S Jean-Paul Van Avermaet loopt daarbij in het vizier. Hij wordt ervan verdacht om de prijs van zijn diensten kunstmatig te hebben opgedreven.

De concurrentiewaakhond bevestigt de berichtgeving in De Standaard over illegale marktpraktijken in de sector. ‘Er loopt een onderzoek naar prijsafspraken in de sector van de bewaking, vooral in het kader van aanbestedingen’, zegt Véronique Thirion, auditeur-generaal van de Belgische Mededingingsautoriteit.

Niet enkel G4S, maar ook enkele andere bewakingsbedrijven zijn opgenomen in het onderzoek. Het is de bedoeling om snel tot conclusies te komen, stellen de mededingingsautoriteiten. ‘Dergelijke praktijken moeten absoluut vervolgd worden, gezien de grote impact van de sector op de Belgische economie’, klinkt het. Verdere details wil de concurrentiewaakhond niet kwijt.

Bedrijven die zich aan kartelvorming en prijsafspraken wagen, riskeren zware boetes. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20