Ook American Airlines snoeit in personeel: al zeker 5.000 banen op de tocht

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij kondigde donderdag in een interne memo aan dat de baan van 30 procent van de kaderleden zal verdwijnen. Voor piloten en stewards zullen nog maatregelen volgen.

‘We moeten onze structurele kosten verminderen, inclusief de grootste kostenposten, met name de lonen en sociale voordelen’, zegt vicevoorzitter Elise Eberwein in de memo. ‘We moeten ons ook voorbereiden om op korte termijn een kleinere luchtvaartmaatschappij uit te baten.’

Concreet verdwijnen nu al 5.000 van de 17.000 kaderleden in de Verenigde Staten. De komende weken zou er meer duidelijkheid moeten komen over gevolgen voor het vliegend personeel. Er loopt wel al een programma van vrijwillig verlof en vervroegd pensioen, waarop 39.000 van de 100.000 werknemers ingeschreven hebben.

Niet voor oktober

Net als vele concurrenten werd American Airlines midscheeps getroffen door de coronapandemie. Nagenoeg alle passagiersvluchten moesten worden opgeschort. De maatschappij kan rekenen op een steunpakket van 5,8 miljard dollar van de Amerikaanse regering. In ruim moest American beloven tot eind september niet aan het personeelsbestand te raken. De aankondiging van donderdag zal dus pas vanaf oktober gelden.

Ook andere Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen, zoals Delta Air Lines en United Airlines, lieten al verstaan dat er in de herfst banenverlies te verwachten is. United heeft het eveneens over 30 procent van het kaderpersoneel.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20