Medtechbedrijf Onward schiet 29 procent hoger op de beurs na doorbraak voor ruggenmergletsel

Medtechbedrijf Onward schiet 29 procent hoger op de beurs na doorbraak voor ruggenmergletsel
Getty Images

Beleggers reageren dolenthousiast op het nieuws van Onward Medical. Het Nederlandse bedrijf heeft voor het eerst zijn ARC-IM neurostimulator bij een mens geïmplanteerd om de functie van de armen te herstellen na een ruggenmergletsel.

Waar het om gaat: De technologie van Onward wordt gebruikt voor het herstellen van functionaliteiten van mensen met een dwarslaesie, een onderbreking van de zenuwen in de rug. Het is nu voor het eerst dat deze wordt ingezet om de beweging en functie van de armen te herstellen, zo maakte het bedrijf woensdagochtend bekend. Eerder werd al succes geboekt om enigszins controle te krijgen over de bewegingen van verlamde benen.

Wat meer is: De patiënt ontving ook een draadloze brein-computerinterface (BCI), ontworpen om gedachtegestuurde bewegingen te initiëren in combinatie met ARC-IM. De technologie zou het dus voor de patiënt mogelijk kunnen maken om met zijn gedachten weer armen, handen en vingers aan te sturen.

Implantaties

Meer details: De implantatieprocedures vonden eind augustus plaats en betroffen een 46-jarige man met een C4 ruggenmergletsel.

  • “Hoewel het nog te vroeg is om volledige resultaten te geven, kunnen we wel zeggen dat de technologie werkt zoals verwacht en zijn verlamde armen, handen en vingers succesvol lijkt te reanimeren”, zegt Onward.
  • “Deze nieuwste doorbraak maakt deel uit van een lopend klinisch onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van gedachte-geïnitieerde ruggenmergstimulatie na een ruggenmergletsel”, zegt het bedrijf nog. Het wil in de komende maanden meer informatie over deze toepassing verstrekken.

Voor alle duidelijkheid: De implantaten zijn nog niet commercieel verkrijgbaar.

De beursreactie: Hoewel het nog om een vroeg stadium van klinische ontwikkeling gaat, ging de beurskoers van Onward als een pijl omhoog op de beurs, om daarna wat af te vlakken. Het aandeel sloot uiteindelijk 29 procent hoger af, op 4,35 euro.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00