Ontwikkelen windturbines zich tot kleine draaiende vleugels op een circuit? Het concept kan alvast rekenen op de steun van Bill Gates

Ontwikkelen windturbines zich tot kleine draaiende vleugels op een circuit? Het concept kan alvast rekenen op de steun van Bill Gates
Een reeks van 25 meter hoge masten (veel korter dan de recente windturbines) die in een ovale vorm zijn geplaatst, ondersteunen een circuit. (Foto: AirLoom Energy)

Terwijl traditionele windturbines steeds groter worden, kiest een start-up gesteund door Bill Gates voor een volledig andere benadering: bewegende vleugels op een rail. Volgens de oprichters zou dit aanzienlijke kostenbesparingen met zich meebrengen.

Waarom is dit belangrijk?

Windenergie staat als energiebron voor veel uitdagingen, zoals blijkt uit de huidige problemen waarmee bedrijven in de sector te maken hebben. Tegelijkertijd verkennen nieuwkomers andere mogelijkheden om wind op een meer optimale manier te benutten.

In het nieuws: de veelbelovende eerste stappen van AirLoom Energy.

  • Dankzij de steun van miljardair Bill Gates, heeft AirLoom Energy de afgelopen dagen aanzienlijke media-aandacht gekregen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.
  • De start-up maakt veelbelovende claims en stelt een opvallende verlaging van de kosten voor windenergie in het vooruitzicht.

De details: hoe werkt het?

  • Een reeks van 25 meter hoge masten (veel korter dan de huidige windturbines) die in een ovale vorm zijn geplaatst, ondersteunen een circuit.
  • Bladen (genaamd “vleugels”) van 10 meter zijn verticaal aan dat circuit bevestigd. Onder invloed van de wind bewegen ze en genereren ze energie, die via de masten wordt overgedragen aan het elektriciteitsnet.
  • “In plaats van in een cirkel te vliegen, steekt het blad de piste over en genereert mechanische kracht, net zoals het blad van een windturbine in het midden een versnellingsbak doet draaien,” voegt Neal Rickner, CEO van AirLoomEnergy, toe tegenover FastCompany.
  • Een illustratie zegt vaak meer dan woorden:

Veel troeven in vergelijking met horizontale windturbines, althans op papier

De verklaringen: hoe het verondersteld wordt te werken.

  • Volgens AirLoom Energy heeft de technologie verschillende voordelen ten opzichte van horizontale windturbines:
  • Aanzienlijk lagere productiekosten. Aangezien de masten slechts 25 meter hoog zijn en de bladen 10 meter, vereisen ze veel minder materiaal. Bovendien zou de structuur geen grote betonnen funderingen nodig hebben.
  • Ook veel lagere installatiekosten. Er is geen behoefte aan zware kranen om de masten, rails en ‘vleugels’ te plaatsen.
  • Veel eenvoudiger te installeren. Alle benodigde apparatuur voor een systeem van 2,5 MW past in een vrachtwagen, waardoor het vervoer naar moeilijk toegankelijke gebieden mogelijk is. Dit staat in schril contrast met de steeds omvangrijkere huidige windturbines.
  • Een betere energie-efficiëntie. Op een terrein met dezelfde symmetrie zou het systeem van AirLoom Energy interessanter zijn dan traditionele windturbines, aangezien deze laatste op een bepaalde afstand van elkaar moeten worden geplaatst.
  • Minder impact op vogels. Hoewel er nog geen studie over is, lijkt het voor de hand te liggen: een lagere structuur zou minder hinderlijk moeten zijn voor vogels en ook minder storend voor mensen die vinden dat windturbines het landschap bederven.

Omgerekend zouden deze voordelen er als volgt uitzien:

  • Investeringskosten voor productie (Device CapEx) van ongeveer $0,09/W. Dit is bijna tien keer minder dan bij de huidige windturbines.
  • Installatiekosten voor investeringen (Site CapEx) van ongeveer $0,21/W. Dit is ongeveer zes keer minder dan bij de huidige windturbines.
  • Een geactualiseerde energiekost van $0,013/kWh. Drie keer minder dan bij de huidige windturbines.

Zijn de windturbines van AirLoom binnenkort beschikbaar voor industriële reuzen?

En nu: wat staat er op het programma?

  • Het project van AirLoom Energy bevindt zich nog in de beginfase. Het bedrijf heeft net een financieringsronde van 4 miljoen dollar afgerond, geleid door Breakthrough Energy Ventures, een fonds opgericht door Bill Gates na de ondertekening van het Parijse klimaatakkoord om veelbelovende energietechnologieën te ondersteunen.
  • De start-up heeft nog geen pilootproject, maar ze plant er een voor 2025. Een commerciële demonstratie die verbonden is met het netwerk moet één of twee jaar later volgen.
  • AirLoom Energy heeft reeds een werkend prototype van 50 kW in Wyoming, zoals te zien is op de illustratiefoto. Dit stemt het team hoopvol.
  • Merk op dat het management van de start-up, in plaats van te concurreren met gevestigde spelers in de windindustrie, aangeeft met hen te willen samenwerken.
    • “We zullen niet proberen om deze sector van buitenaf te verstoren,” vat de CEO samen. “In feite gaan we proberen dit te doen met partners uit de industrie die zien dat we kosteneffectiever kunnen zijn en mogelijkheden bieden voor implementatie.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.