“Ons thuiswerken gedurende lockdownperiode was slechtst mogelijke vorm van thuiswerken die we konden hebben”

Gedurende de COVID-lockdown hebben we allemaal kunnen kennismaken met remote werk. Met een kartonnen doos onder de arm werden we op een vrijdag in 2020 naar huis gestuurd, met de verwachting twee weken later weer vrolijk op kantoor te verschijnen. De zaken liepen echter compleet anders, waar thuiswerken nu volledig lijkt te zijn ingeburgerd.

De essentie: COVID-19 en de bijbehorende lockdown hebben bijna van ons allemaal op een zeker moment een remote werker gemaakt. Het was een periode die een grote impact heeft gehad op niet alleen ons werk, maar ook op de manier waarop we onze werkzaamheden invulden. Dat zegt Koen Blanckaert aan Business AM Radio. Hij is al ruim 12 jaar ‘digital nomad’, of “vrijwillig dakloos” zoals hij het zelf verwoordt. 

  • “Ons thuiswerken gedurende de lockdown was de slechts mogelijke vorm van thuiswerken die we konden hebben. Onze partner was thuis, maar ook de hond en de kinderen. Ook kwamen elke tien minuten PostNL en UberEats aan de deur”.
  • “Alle afleidingen en problemen waren op hetzelfde moment aanwezig bij het thuiswerken en vroegen allemaal onze aandacht”.
  • Echter denkt Blanckaert dat een hoop bedrijven desondanks geleerd hebben van de lockdownperiode. “Ik denk dat we een overgang gaan hebben naar een vorm van remote werken, waarbij remote de meest optimale plaats zal zijn om “focus werk” te doen of asynchroon werk. Werk waarbij ik niet afhankelijk ben van mijn collega’s en waar ik niet in een vergadering zit en ik enkel mijn deel van “ketting” afwerk”.
  • “We hadden al veel vroeger hierover moeten nadenken. Wat richten we synchroon in en wat asynchroon?”, aldus Blanckaert. 

Spaanse stranden: Met thuiswerken is de link ook snel gelegd naar het bestaan van een ‘digital nomad’. Het leven van dergelijke nomaden gaat volgens velen over tropische eilanden, Spaanse stranden en exotische cocktails. Dat klinkt aantrekkelijk, maar heeft echter ook zijn uitdagingen, zegt Blanckaert. 

  • “Als je het gaat opzoeken op het internet klinkt het allemaal veel mooier dan het daadwerkelijk is”, aldus Blanckaert. “Maar het is een combinatie tussen veel reizen en momenten zoeken om daadwerkelijk te kunnen werken. Als (digital, red.) nomad probeer je constant te kijken wat de meest optimale plaats om te gaan gaan werken is en hoe je dat kan aanvullen met zaken waar je zelf naar op zoek bent”.
  • “Ik wil misschien gaan duiken, zeilen, op het strand liggen en feesten. En dan moet ik de juiste locatie vinden waar ik zowel van deze zaken kan genieten, alsook mijn werk naar behoren kan uitvoeren. En natuurlijk ook niet onbelangrijk, bevind ik mij in de juiste tijdzone, zodat ik nog met mijn klanten kan communiceren”.

(lb)


Koen Blanckaert sprak over het leven van een digital nomad en remote werk op Business AM Radio. Het volledige interview kan u hieronder beluisteren.

Business AM Radio zal vanaf 9 januari te beluisteren zijn, online of via DAB+. Deze gloednieuwe radiozender brengt zakennieuws, met aandacht voor economie, technologie en binnenlandse en buitenlandse politiek. Een trailer over wat u kan verwachten, hoort u hier.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.