Aandeel PostNL krijgt flinke deuk na publicatie kwartaalcijfers

Het aandeel van PostNL is bij de opening van de beurs maandag met 12 procent gezakt. De omzet van het bedrijf is het afgelopen kwartaal stevig gedaald, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers.

In het eerste kwartaal van 2022 behaalde PostNL, het Nederlands postbedrijf dat actief is in de Benelux, een omzet van 806 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal in 2021 was die omzet nog 962 miljoen euro. Dat blijkt uit de kwartaalresultaten gepubliceerd door het bedrijf.

40 miljoen euro minder winst

PostNL zegt dat de lage cijfers er kwamen na het begin van de oorlog in Oekraïne en de coronalockdowns in China. “De resultaatontwikkeling verliep in de eerste twee maanden van het jaar in lijn met onze verwachtingen”, zegt Herna Verhagen, CEO van PostNL, in een persbericht. “Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne ervaren we echter druk op de pakketvolumes en zijn er hogere kosten dan voorzien.”

Het effect van de oorlog Oekraïne en de lockdowns in China zijn volgens Verhagen “de verdere inflatiedruk, zichtbaar in stijgende brandstofprijzen en loonkosten, naast aanhoudende verstoringen in mondiale ketens. Zoals verwacht daalde de bijdrage van de internationale activiteiten in vergelijking met vorig jaar.”

Business Insider Nederland speculeert dat de verliezen van PostNL te maken hebben met Nederlandse consumenten die in plaats van pakjes te bestellen “in verhouding weer meer geld uitgeven in de horeca en winkels”.

Het aantal verzonden pakketjes daalde van 108 miljoen naar 87 miljoen. PostNL past zijn prognose voor zijn operationele winst van dit jaar aan van 210 miljoen euro naar 170 miljoen euro.

Opspraak

Het postbedrijf komt sinds vorig jaar geregeld in opspraak. In november werd een depot van PostNL in Wommelgem verzegeld nadat de sociale inspectie er inbreuken tegen zwartwerk en deeltijdse arbeid had vastgesteld. Zo’n twee maanden geleden werd de topman van PostNL België opgepakt door de politie op verdenking van onder andere mensenhandel.

“Dat raakt mij heel erg diep, en het raakt de mensen van PostNL heel erg diep”, zei Verhagen maandagochtend bij RTL Z Nieuws. “Wij herkennen ons niet in deze beschuldigingen. We voeren al lange tijd een honderdprocentscontrole uit, waarbij we elke dag iedereen controleren. Daarbij zien wij in minder dan een half procent van de gevallen dat iets niet goed is.”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20