Online shoppen met kredietkaart wordt veiliger: enkel kaartnummer opgeven onmogelijk

Door nieuwe Europese wetgeving volstaat het straks niet langer om een online aankoop af te handelen door enkel een kredietkaartnummer en de drie cijfers op de achterkant van de kaart door te geven.

Waarover gaat het? Tot nu kon u een nieuwe broek of een paar schoenen eenvoudigweg kopen door enkel een kredietkaartnummer en de CVC-code op de achterkant door te geven. Om misbruik te voorkomen, volstaat dat systeem niet langer, laat bankenfederatie Febelfin weten.

Wat verandert er? In de toekomst gelden er nog drie mogelijke authentificatievormen die een ‘sterke klantauthentificatie’ garanderen: een fysiek element (een kredietkaart), een persoonlijk element (vingerafdruk) en een verstandelijk element (pincode). De strengere Europese wetgeving vereist een combinatie van twee van de drie elementen om een online aankoop af te handelen.

Concreet zal de koper nu, naast het kaartnummer, een extra bewijs moeten leveren dat de kaart zijn of haar bezit is. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een pincode of een code gegenereerd door een digipass. Febelfin waarschuwt handelaars dat ze hun websites moeten aanpassen. Anders riskeren ze dat betalingen tegengehouden worden bij de verwerking.

Stap voor stap? Met behulp van een stappenplan moeten alle handelaars tegen het einde van het jaar in orde zijn. Vanaf 25 augustus geldt de strengere regeling al voor transacties boven 1.500 euro. Een kleine maand later, op 22 september, wordt de drempel verlaagd tot 250 euro. Op 19 oktober gaat het maximum naar 30 euro en op 17 november wordt dat 0 euro. Vanaf dan zal een betaling die niet voldoet, meteen worden geweigerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20