Online prostitutienetwerken maken graag gebruik van Airbnb

Appartementen die te huur worden aangeboden via Airbnb doen steeds vaker dienst als ontmoetingsplaats voor prostitué(e)s en hun klanten. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien.  Precieze cijfers zijn uiteraard niet beschikbaar en volgens Airbnb en Booking.con gaat het om uitzonderingen. Maar specialisten ter zake hebben een gans andere visie op het fenomeen.

Jean-Marc Droguet van de mensenrechtenorganisatie OCRTEH zegt dat 30 tot 40% van alle online prostitutienetwerken op deze manier functioneren. Ze huren volop locaties die voor kortere termijn beschikbaar zijn. In Frankrijk zouden 6.000 tot 8.000 prostitué(e)s betrokken zijn.

Prostitué(e)s die voor kortere periodes gebruik maken van privé-appartementen zijn een pak goedkoper af dan wanneer ze vanuit de betere categorie hotels moeten werken. Verder is ook de locatie van belang en dat in verhouding tot wat de concurrentie doet. Prostitué(e)s worden door de mensen aan de top van de netwerken dan van de ene locatie naar de andere gebracht. In functie van het aanbod van andere netwerken. Net als in de drugshandel is ook hier sprake van een zeker territoriumlogica, vooral in de grootsteden.

De problematiek is al aan het licht gekomen in verschillende rechtszaken. Eigenaars die hun appartement aan deze netwerken verhuren gaan dan meestal vrijuit. Tenzij bewezen kan worden dat ze van de activiteiten van de huurders op de hoogte waren. De Franse wet voorziet gevangenisstraffen tot 10 jaar en tot 750.000 euro aan boetes voor mensen die prostitutie in hun eigendom mogelijk maken.

Hoe op potentieel misbruik van een eigendom anticiperen?

Airbnb heeft op zijn website een reeks tips verzameld die verhuurders de kans moeten geven mogelijk misbruik te anticiperen. Eigenaars kunnen de naam van de huurder googelen. Profielen van de betrokkenen kan men ook verifiëren op sociale media. De garantie die Airbnb geeft voor schade aan eigendommen kan oplopen tot 800.000 euro.

Het platform lanceert binnenkort ook een speciaal portaal dat het werk van lokale ordediensten moet vergemakkelijken. Vooral de taalbarrière vertraagt vele zaken, want Airbnb vraagt de vertaling van alle lachten naar het Engels.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20