“Online fraude is nu een gevaar voor de nationale veiligheid geworden”

In het Verenigd Koninkrijk is online fraude inmiddels zo alomtegenwoordig dat er van een bedreiging voor de nationale veiligheid gewag moet worden gemaakt. Dat is de boodschap van UK Finance, de federatie van de Britse bankensector.

Opgemerkt wordt dat tijdens de eerste helft van dit jaar van Britse bankklanten in totaal een bedrag van 754 miljoen pond werd gesloten. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Corona

“De verliezen door oplichting met bankoverschrijvingen liepen tegenover de eerste helft van vorig jaar met bijna 71 procent op tot 355 miljoen pond”, werpt UK Finance op. “Dit betekent bovendien dat de fraudeurs bijna 2 miljoen pond per dag buit maakten. Gemiddeld werden daarbij per uur vierentwintig slachtoffers gemaakt.”

“De voorbije jaren waren vooral bankkaarten voor de fraudeurs een instrument om hun bedrieglijke plannen uit te voeren”, zegt de Britse bankenfederatie. “Dit jaar lijken de criminelen hun online strategie echter te hebben aangepast.”

“Er wordt nu vaker van valse e-mailaccounts gebruik gemaakt om particulieren en bedrijven te misleiden en de slachtoffers aan te zetten om geld te sturen naar bankrekeningen die door de criminelen, die zich als authentieke klanten voorstellen, worden gecontroleerd.”

“Daarnaast werd door de fraudeurs ook massaal gebruik gemaakt van identiteitsfraude”, voert UK Finance aan. “Daarbij presenteren de criminelen zich als vertegenwoordigers van officiële organisaties zoals de National Health Service (NHS) of overheidsdiensten om hun slachtoffers te benaderen.”

“Daarbij maken de fraudeurs vaak gebruik van de angst van de bevolking voor de impact van de coronapandemie om hun slag te kunnen slaan. Maar ook wordt van de lage rentetarieven misbruik gemaakt om op sociale media uit te pakken met advertenties die valselijk hoge rendementen beloven.”

Cryptomunten

“De criminelen blijken ook op andere systemen te zijn overgeschakeld om het gestolen geld te laten verdwijnen”, betoogt UK Finance. “Daarbij trachten de fraudeurs op sociale media jongeren – vaak amper veertien jaar oud – als geldezels te rekruteren.”

“De rekeningen van die jongeren worden gebruikt om de buit spoorloos weg te werken. Daarnaast wordt ook steeds meer op cryptomunten-portefeuilles beroep gedaan om het gestolen geld snel uit het traditionele banksysteem te verwijderen.”

“De fraude is zo erg geworden dat er werkelijkheid over een gevaar voor de nationale veiligheid moet worden gesproken”, waarschuwt UK Finance. “De omvang van het probleem is zo groot geworden dat het voor de bankensector onmogelijk is geworden om louter op eigen kracht een oplossing uit te werken.”

“De financiële sector investeert miljarden in geavanceerde systemen om de fraude te voorkomen, maar criminelen maken misbruik van zwakke punten buiten de controle van banken om hun buit binnen te halen.”

“Er moet dan ook een gecoördineerde actie van alle betrokken partijen, onder leiding van de overheid, worden opgezet om het probleem op een efficiënte manier aan te pakken.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20