De EU denkt niet alleen aan een prijzenplafond voor gas om de torenhoge energieprijzen het hoofd te bieden. Naar aanloop van de top van de Europese energieminsters op 9 september, gonst het van de geruchten over nog allerlei andere voorstellen om de chaos op de energiemarkt de kop in te drukken.
Soms zijn er ook officials die die geruchten zelf de wereld insturen; Mechthild Woersdoerfer, adjunct-directeur-generaal van de afdeling energie van de Commissie, is zo iemand. Volgens Woersdoerfer onderzoekt de Europese Commissie namelijk of het mogelijk is belasting te heffen op de uitzonderlijke winsten die bedrijven boeken door de stijgende energieprijzen. Ze vertelde dit aan het persagentschap Reuters, dat het heeft over een potentieel “ongeziene” staatsinterventie in een vrijgemaakte markt.
EU-lidstaten zijn elk verantwoordelijk voor hun eigen belastingheffing. Maar de Commissie heeft in mei al eens geopperd dat Europese regeringen gerust mogen beslissen om de winsten die energiebedrijven maken door de torenhoge gasprijzen, te belasten. Ze zouden de opbrengsten hiervan kunnen gebruiken om de hogere elektriciteitsrekeningen te compenseren.
Italië heeft overigens al, onder de aftredende technocraat-premier Mario Draghi, een belasting op overwinsten in de energiesector ingevoerd. Op Europees niveau ligt dit erg moeilijk: voor elke belastingheffing die voor de hele Unie zou worden doorgevoerd, is het fiat van alle 27 lidstaten vereist, een hoge drempel tot goedkeuring.
Overigens: door de koppeling tussen de gas- en de stroomprijs, maken ook de kerncentrales, maar eveneens wind- en zonne-energieproducenten, superwinsten. Die koppeling tussen gas en elektriciteit wil de Commissie eigenlijk afschaffen. De vraag is alleen wat dan in de plaats komt, als mechanisme.