Italië zou in 2024 volledig onafhankelijk kunnen worden van Russisch gas, meent Draghi

De aftredende Italiaanse premier Mario Draghi zegt dat het land zijn afhankelijkheid van Russisch gas sinds vorig jaar heeft gehalveerd. Italië zou binnen twee jaar zelfs helemaal geen gas meer uit het land nodig hebben.

Vorig jaar importeerde Italië nog zo’n 40 procent van zijn gas uit Rusland. Volgens Draghi bedraagt dat aandeel nu nog slechts 20 procent. Italië kon de afhankelijkheid sneller afbouwen dan andere Europese landen, omdat het eerder andere leveranciers vond, waaronder Algerije en Azerbeidzjan. 

Draghi zegt dat Italië binnen twee jaar volledig onafhankelijk zou kunnen worden van Russisch gas, mede door twee hervergassingsinstallaties te installeren. Daarin wordt vloeibaar gemaakt aardgas (LNG), dat een temperatuur heeft van zo’n -162 graden Celsius, opgewarmd tot het terug een gas vormt. 

“Onze doelstelling om te diversifiëren ten opzichte van Russisch gas was van fundamenteel belang om burgers en bedrijven meer zekerheid te geven over de stabiliteit van de bevoorrading”, aldus Draghi. De premier zei ook dat Italië intussen 80 procent van de gasreserves heeft aangevuld en dat het in oktober aan 90 procent zou kunnen raken. 

Andere landen

Ook andere Europese landen als Duitsland en Denemarken zijn hun gasvoorraad aan het uitbouwen. Vooral Duitsland is zeer afhankelijk van Russisch gas en doet er nu alles aan om de voorraden aan te vullen. Die zouden nu al voor 80 procent gevuld zijn, sneller dan aanvankelijk werd verwacht. 

De capaciteit in heel Europa zou ook al voor meer dan 70 procent zijn benut. Er wordt echter verwacht dat het continent maar liefst 50 miljard euro zal uitgeven om de gasdoelstellingen te verwezenlijken, tien keer zo hoog als tijdens een normale voorbereiding op de wintermaanden.

Rusland, Europa’s grootste leverancier van gas, heeft de gaskraan grotendeels dichtgedraaid en zou volgens sommige analisten zelfs alle leveringen kunnen stopzetten. Daardoor zou het continent, dat nu al getroffen wordt door de hoogste gasprijzen in de recente geschiedenis, het in de komende maanden zwaar te verduren kunnen krijgen.

(evb)

Meer