Ongevaccineerde mensen hebben veel meer kans om coronavirus over te dragen: dit is hoeveel

Het verschil tussen gevaccineerden en mensen die geen vaccin tegen Covid-19 hebben gekregen, is bijzonder groot. Dat blijkt uit een studie die maandag is gepubliceerd door het Franse Pasteur-instituut.

“Een niet-gevaccineerde persoon heeft twaalf keer meer risico om SARS-CoV-2 over te dragen dan een gevaccineerde persoon”, zo besluit het Instituut Pasteur in Parijs, dat de eerste resultaten van zijn studie bekendmaakte via een van zijn epidemiologen op Twitter.

De Franse krant Ouest-France schrijft dat de studie gebaseerd is op een toekomstig scenario van een vaccinatiegraad van 30 procent bij 12- tot 17-jarigen, 70 procent bij 18- tot 59-jarigen en 90 procent bij 60-plussers. In het scenario is het basisreproductiegetal, de R0-waarde, vier. 

In dit geval zouden niet-gevaccineerden verantwoordelijk zijn voor maar liefst 75 procent van de coronabesmettingen, terwijl ze slechts 37 procent van de bevolking zouden uitmaken.

Impact van jongeren

Een andere belangrijke les is dat 46 procent van de besmettingen zich zou voordoen bij jongeren van 12 tot 17 jaar – de groep met het laagste vaccinatiecijfer – ook al lopen ze minder risico dan volwassenen om met het coronavirus besmet te raken en maken ze slechts 22 procent uit van de bevolking.

“De situatie van kinderen en adolescenten, die dit najaar naar verwachting slecht gevaccineerd zullen zijn, is een reden tot bezorgdheid”, merken de auteurs van de studie op.

Tot nu toe focusten de meeste studies over Covid-19-vaccins op het verminderen van het risico om een ernstige vorm van de ziekte op te lopen, en veel minder op de invloed van de vaccins op de overdracht van het virus.

In april verschafte een Britse studie echter de eerste gegevens over het effect van vaccins op de overdracht van SARS-CoV-2. “Mensen die drie weken na het ontvangen van een dosis vaccin van Pfizer-BioNTech of AstraZeneca besmet raakten, hadden 38 procent tot 49 procent minder kans om het virus aan contacten binnen hun gezin over te dragen dan niet-gevaccineerden”, meldde het Public Health Agency of England (PHE) toen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20