Onenigheid over werkwijze formateur De Wever zorgt voor irritatie bij federale regeringsonderhandelaars

Onenigheid over werkwijze formateur De Wever zorgt voor irritatie bij federale regeringsonderhandelaars
ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De federale regeringsonderhandeling zit in het slop. Ondanks vermoede pogingen slaagde formateur Bart De Wever (N-VA) er de voorbije dagen niet om een doorbraak te forceren. Daardoor moet hij straks zonder goed nieuws naar de koning. Ondertussen groeit bij sommige partijen steeds meer frustratie over de werkwijze van De Wever.


Key Takeaways

  • Het uitblijven van een akkoord op het vlak van de begroting en sociaal-economische hervormingen zorgt voor irritaties aan de onderhandelingstafel.
  • Er lijkt daarbij vooral verdeeldheid te ontstaan tussen de meer rechtse partijen N-VA en MR en de centrumlinkse partijen Vooruit, cd&v en Les Engagés.
  • Toch is formateur Bart De Wever het geloof van de onderhandelaars nog niet kwijt.

Het is al langer duidelijk dat de slaagkansen van een Arizona-regering met N-VA, MR, Vooruit, CD&V, Les Engagés staat of valt met de begroting en de daaraan hangende sociaal-economische hervormingen. Het is dan ook niet onlogisch dat alle andere thema’s al enige tijd moeten wijken voor deze thema’s. Resultaat heeft dat echter nog niet opgeleverd, want formateur De Wever mag het zonder akkoord gaan uitleggen aan koning Filip straks om 16 uur.

Niet allemaal samen aan tafel

Het uitblijven van een akkoord zorgt voor steeds meer ergernis over de werkwijze van Bart De Wever. Die gaat heel eigenzinnig te werk en dat zorgt op twee manieren voor irritatie. De eerste manier is zijn voorzichtige en trage aanpak. Het is ondertussen al meerdere dagen geleden dat alle partijvoorzitters nog eens samen aan tafel zaten. De Wever kiest er voor om bilaterale gesprekken te hebben.

Met enkele sterke karakters aan tafel, is er een risico op een escalatie als iedereen samenkomt. Zo is het bekend dat het al eens durft te clashen tussen Conner Rousseau (Vooruit) en Georges-Louis Bouchez (MR). De Wever wil duidelijk voorkomen dat het escaleert.

Budgettaire tabel of maatregelen?

Een ander punt van discussie is de volgorde waarin formateur De Wever te werk gaat. Volgens VRT NWS is er op dat vlak een grote tegenstelling ontstaan tussen de meer rechtse partijen N-VA en MR en de centrumlinkse partijen Vooruit, cd&v en Les Engagés.

Die laatsten willen meer overkoepelde besprekingen waarbij de beruchte budgettaire tabel van De Wever meteen te koppelen aan concrete maatregelen. Zo kan er gezien worden welke sociaal-economische hervormingen moeten zorgen voor de nodige besparingen. De Wever en Bouchez willen echter eerst het budgettaire kader vastleggen en dan volgens die strikte lijnen verder werken.

Is De Wever het vertrouwen kwijt?

Ondanks de groeiende irritatie lijkt er nog steeds geloof te zijn in het feit dat De Wever als formateur kan slagen. Dat er momenteel ook niet echt een alternatief is, helpt daarbij natuurlijk.

Toch is het niet onwaarschijnlijk dat De Wever zijn aanpak binnenkort wat zal moeten aanpassen aan de vraag van de centrumlinkse partijen. “Wil hij eerlijk onderhandelen en tegemoet­komen aan andere partijen, dan moet hij instemmen met die andere manier van werken”, valt van een onderhandelaar te horen in De Standaard.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.